Flessen-en-potten.jouwweb.nl
Home » flessen en potjes 14

flessen en potjes 14

 

matthes honig

Op 1 april 1904 richtte hij met zijn verloofde de bijenstand "De Bij" Fa. H.J. Matthes op. In die jaren was bijenhoning nog een bijna geheel onbekend artikel. 


  

silvikrin liquid shampoon (rechts advertentie uit 1952)


coop winkelvereeniging E.H. den haag


 

nicco


 

indola 

Indola werd opgericht in 1929 en het behoorde tot de cosmetische sector. In het bijzonder werd apparatuur voor kapperszaken vervaardigd, zoals haardroogkappen, krultangen en dergelijke. Daarmee was het actief in een sector die verwant is aan die van de 'kleine huishoudelijke apparaten'.


 

indola


indola


 

agfa

 

  • 1867 Oprichting van de Aktiengesellschaft für Anilinfabrikation nabij Berlijn. Aanvankelijk produceerde Agfa vooral kleurstoffen. De oprichters waren Paul Mendelssohn-Bartholdy en Carl Alexander von Martius. 
  • 1894 Oprichting van L. Gevaert en Cie. in Antwerpen. 
  • 1898 Start van de röntgenfilmproductie. 
  • 1903 Productie van de eerste cinematografische film 
  • 1921 Start van drukplatenproductie. 
  • 1925 Agfa werd een onderdeel van ig farben. Na de tweede wereldoorlog werd dat bedrijf weer opgesplitst, zodat Agfa weer onafhankelijk werd.

 


 

ceta-bever (cetrex)


 

   

ceta-bever

 

Chemische Fabrieken Ceta-Bever was een in beverwijk gevestigd bedrijf dat doe-het-zelfproducten vervaardigde.

 

Dit bedrijf ontstond in 1920 door de samenvoeging van twee kleine chemiebedrijfjes, namelijk Chemische Fabriek Ceta, genoemd naar dochtertje Greta van de oprichter, die haar eigen naam aldus uitsprak, en Chemische Fabriek De Bever v/h Neerlandia. De eerste producten waren poetsartikelen zoals meubelwas, schoensmeer en kachelglans. Vanaf het einde van de jaren '20 van de 20e eeuw werd ook lijm geproduceerd. Dit begon met Velpa, een industrielijm op caseinebasis. Dit werd onder meer gebruikt door vliegtuigbouwer fokker. In 1930werd de doe-het-zelflijm Velpon, op basis van cellulose, geïntroduceerd. Even later volgde kneedbaar hout onder de naam Gupa, naar Gustaaf Pape, de uitvinder ervan. In 1937 werd Buitenbyts uitgebracht, wat geen echte beits was.