limonade-gazeuse cola en vruchtendranken
De Engelse scheikundige Joseph Priestley ontdekte in 1767 hoe je koolzuurgas aan water kon toevoegen. De toepassing van deze uitvinding op limoenade betekende de start van de frisdrankenindustrie. De Zweed Gahn opende in 1776 de eerste frisdrankenfabriek. Zijn ‘Nya Mineralvatten Fabrik’ produceerde drie flesjes per uur.
Limonadefabriekjes, men sprak wel van 'mineraalwaterfabrieken' en men maakte limonadegazeuse. Dergelijke fabriekjes waren klein: in Nederland alleen al waren er honderden van. Het betrof seizoensarbeid die werd aangevuld met het bieragentschap.
Limonade of ranja is een zoete drank die wordt gemaakt door een concentraat, limonadesiroop, aan te lengen met water. In België worden onder de term limonade alle koolzuurhoudende vruchtendranken verstaan. In Nederlands-Limburg verstaat men onder limonade sinaasappeldrank met koolzuur.
Oorspronkelijk werd er aangezoet citroenwater geproduceerd, dat de naam limonade (verwijzend naar limon=citroen) droeg en er was een variant op sinaasappelbasis met de naam ranja. Tegenwoordig worden beide termen nog wel gebruikt om diverse soorten smaken (fris)drank mee aan te duiden.
Limonade wordt gemaakt door toevoeging van water aan:
geconcentreerd gezoet vruchtensap. Vruchtenlimonade moet ten minste 10% vruchtensap bevatten, of
limonadesiroop, dat bestaat uit water, suiker en/of zoetstof, aroma, kleurstof, stabilisator en conserveringsmiddel.
De kroonkurk dankt haar naam aan de Amerikaanse uitvinder, William Painter, die vond dat het stukje metaal met 21 rimpels op de kroon van koninginnen en koningen leek. Aan de binnenkant bevond zich een schijfje kurk. Vandaar de naam: kroonkurk.
ervo voerendaal
oran-jola
herschi hoensbroek
Herschi (waarvan de naam een samenstelsel is van de naam van de oprichter HERman SCHIffers)
Groli van grolsch vruchtenlimonade
De naam Groli (Grolsch Limonade) werd in het midden van de vorige eeuw geïntroduceerd en zou in de daarop volgende decennia uitgroeien tot een landelijk bekend merk. Sterker nog... De Groli-producten werden zelfs naar het buitenland geëxporteerd.
Vanaf de jaren 20, toen grondstoffen voor bierproductie schaars waren, werd eveneens begonnen met de productie van limonade onder de naam 'Groli'. De limonadefabriek bleek winstgevend en groeide gestaag, totdat in 1972 deze afbrandde en de directie besloot deze niet te herbouwen.
grolsch-groli groenlo enschede
hilo limonade
fanta
Fanta ontstond in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog in essen duitsland toen Coca-Cola Duitsland niet meer aan de juiste ingrediënten voor cola kon komen en daarom een eigen variant maakte. Tot ongeveer 1941 ontving Coca-Cola Duitsland overigens nog originele ingredienten uit de VS, ondanks het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939.
Fanta wordt tot op de dag van vandaag geproduceerd. Concurrent pepsicola heeft zoals bij alle drankjes van Coca-Cola ook hier een tegenhanger, miranda. vrumona, een bekende Nederlandse frisdrankproducent, heeft hier ook een tegenhanger van, sisi.
quick up
3-es
De naam "3ES" staat voor Frans, Piet en Jan Swinkels, de drie oprichters van het merk Bavaria, waarvan alle achternamen beginnen met de letter "S".
bubble up
1961 De limonadefabriek van NV F. Verheijen en Zonen viert op
18 november 1961 haar zestigjarig jubileum met de
ingebruikname van een nieuwe fabriek. De nieuwe fabriek is
ontworpen door architect J. Backx jr. uit Alphen. De
productie in het jubileumjaar bestaat uit Limfa limonades,
Bubble Up, limonade gazeuses en vruchtenlimonades.
frama firma j.j.hanssen kerkrade
RAS zuiver ! vruchtensap
l.&j.v.d.kruk monster
wilson vruchtenlimonade 22 cl
wilson vruchtenlimonade 0,75 liter
Maak jouw eigen website met JouwWeb