Een metaaldetector is een instrument om metalen voorwerpen op te sporen. Het maakt gebruik van het natuurkundige-principe van elektromagnetische inductie en het ontstaan van wervelstromen.
Reeds in 1881 maakte Alexander Graham Bell een eenvoudige metaaldetector om de kogel te vinden in het lichaam van de vermoorde president James Garfield. In 1931 kreeg Gerhard Fischer patent op een draagbare versie.
Er zijn in Nederland ongeveer 40.000 mensen bezig met het uitoefenen van de hobby metaaldetectie: strandzoekers (voor sieraden en munten), akkerzoekers (voor oude antieke voorwerpen en munten) en militaire zoekers (insignes en dergelijke). Ook in de duikwereld is de detector een veelgebruikt apparaat voor onder andere wrakken.
ALEXANDER GRAHAM BELL
Gerhard Fischer was een Duits-Amerikaans ingenieur en uitvinder van de draagbare metaaldetector. Na zijn opleiding aan de universiteit van Dresden vestigde hij zich in de Verenigde Staten. Daar hield hij zich bezig met apparatuur voor vliegtuigen om door middel van radiogolven hun richting te zoeken (aircraft radio direction finders). Hij ontdekte dat zijn instrumenten ook reageerden op de aanwezigheid van metalen in de bodem en vroeg patent aan op deze vinding. Fischer ontwikkelde een draagbare versie van zijn apparaat dat hij in 1931 in een eigen bedrijf, Fisher Research Laboratory, ging maken.
musketkogels
Het musket was een primitief vuurwapen, de opvolger van de haakbuks. Die waren aanvankelijk zo zwaar dat ze op een fourquet (vork) steunden (oud Nederlands: furket). Ze werden ontstoken met een brandende lont (het lontslot). Later werden de musketten handelbaarder en er werd een ontstekingsmechanisme ontwikkeld (het radslot, later het vuursteenslot) dat met een stukje vuursteen werkte. Weer later werd dit vervangen door een percussiesysteem, waarbij een kleine hoeveelheid slagsas in een koperen dopje werd ontstoken, het slaghoedje ook wel genaamd percussieslaghoedje, door er druk op uit te oefenen (zoals bij een klappertjespistool). Deze manier van ontsteken was minder gevoelig voor vocht en regen dan de twee voorgaande.
Het musket had een gladde loop, en schoot doorgaans ronde, loden kogels af, die de soldaten zelf goten in een zogenaamde kogelgiettang.
Zegelloodjes werden gebruikt om aan te geven dat goederen van een bepaalde afkomst of kwaliteit waren. Ze bestaan oorspronkelijk uit twee gedeeltes welke door middel van een lip aan elkaar verbonden zijn. Ze kunnen door middel van een pen- en gat verbinding aan elkaar en aan het te verzegelen object geklemd worden. Later kwamen er ook loodjes zonder grote lip, maar met 2 gaatjes waardoor een touwtje gedaan kon worden, dat dan werd vastgeklemd.
winterhulp nederland 1941 veere
Winterhulp werd opgericht op 22 oktober 1940 door rijkscommissaris seyss-inquart
mondharp 1700-1800
De mondharp is een klein tokkelinstrument waarbij de klank gevormd wordt door een dunne lamel aan te tokkelen waarbij het frame tussen de tanden of tegen de lippen wordt gehouden. Een mondharp wordt gemaakt van metaal, maar ook hout (bamboe) wordt wel gebruikt.
molen lucifers
De lucifer was een Zweedse vinding uit 1844
alfred regout maastricht
utzschneider & ed.jaunez saargemund
Eduard Jaunez (* 12 november 1834 in Metz , † 1916 ) was een ingenieur en mede-oprichter van "Thonwaarenfabrik Utzschneider & Ed. Jaunez "in Sarreguemines / Lorraine (franz: Sarreguemines) in 1865.
alfred regout maastricht
Alfred Regout (1858-1935), een van de kleinzonen van Petrus Regout, begon in 1888 een bedrijf waar voornamelijk vloertegels werden gemaakt.
rok of gordijnverzwaring
raam of grafkist sluiting ?
paardenpedant
14-15 eeuw
haarspit
Een haarspit is een draagbaar aambeeld voor het haren van een zeis of zicht, in combinatie met een haarhamer.
oude toilettrekkers
De WC werd in 1589 uitgevonden door Sir John Harington. De stortbak werkte met een klep die een hoeveelheid water liet stromen. Harington beval aan om een of twee keer per dag door te trekken. Hij was zijn tijd ver vooruit, want pas tegen het eind van de 19e eeuw deed het moderne toilet zijn intrede.
knikkers gevonden op akkers en stortplaats
Knikkers van klei worden sinds 1870 fabrieksmatig gemaakt. Vanaf 1890 konden ook de glazen knikkers fabrieksmatig worden gemaakt door speciale knikkermachines. Knikkers bestaan uit allerlei materialen, maar de glazen knikker blijft de populairste en is het meest duurzaam (slijt en breekt niet snel).
douwe egberts bord
gevonden op het stort door medezoekers
oude kleipijpjes
Het roken met de bekende kleipijp is in Nederland ongeveer in 1580 van start gegaan
oude electra porcelein
gespjes
oude zeepdoos (tabakdoos ?) vindplaats oude stort
porceleinen lamp gewicht
porceleinen lamp gewicht
porcelein
onbekend voorwerp
oude scheerdoos
oude porceleinen fittingen en schakelaar
Maak jouw eigen website met JouwWeb