zeep
sunlight zeep
1884 William Hesketh Lever brengt samen met zijn broer Sunlightzeep op de markt. Hun bedrijf heet: Lever & Co.
1901 Sunlight verschijnt op de Nederlandse markt
sunlight zeep
olijf en palmoliezeep z.m.t.
junior poeder firma félix moulard.
overvette crémezeep c.a.woltman elpers de vergulde hand amsterdam
De zeepziederij werd opgericht in 1554. Het is daarmee de oudste nog bestaande zeepfabriek ter wereld. Ze ging verschillende malen van eigenaar over. In 1609 kocht Wijnand Pauw het bedrijf van Frederick de Vrij. In 1695 kochtJanWoltman, een emigrant uit Westfalen, de ziederij. Daarna bleef de ziederij lange tijd in de familie.
Gedurende de 18e eeuw nam het aantal zeepziederijen in Amsterdam snel af, en na 1812 was De vergulde Hand nog het laatst overgebleven bedrijf van deze soort. Het heette toen: firma Woltman Elpers. In 1920 veranderde de naam in: C.A. Woltman Elpers Zeepfabriek De Vergulde Hand.
titania G.m.b.H. WÜlfrath
végé toiletzeep
VéGé staat voor VErkoop GEmeenschap, het was een Nederlandse landelijke organisatie van zelfstandige kruideniers. Ze werd in 1938 opgericht door de grossier Theo Albada Jelgersma uit Breda.
De VéGé was samen met De Spar, de Centra en de ViVo één van de vier grote Nederlandse vrijwillige filiaalbedrijven. In 1939 waren er 2.400 winkels lid van de organisatie. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er ook vestigingen buiten Nederland. In 1961 waren er 28.900 kruideniers bij de VéGé aangesloten in tien landen.
karnemelk zeep b.v.stoomzeepfabriek v/h j.bousquet&co delft
Zeepfabriek Bousquet was een zeepfabriek in delft die zich bevond aan de Molenstraat en de voorstraat.
De geschiedenis van de fabriek gaat terug tot 1693. Het betrof de zeepziederij Het vergulde Hoefijser met drie Kruijsen. In 1798 kwam ze het bedrijf bezit van Isaac Bousquet. De oudste panden van het complex, een aantal pakhuizen aan de Molenstraat, stammen uit de 16e eeuw. Het bedrijf maakte luxe zeepsoorten, en ook scheerzeep en teerzeep.
Zeepfabriek Bousquet staakte de productie in 2003. Na de sluiting werd het complex gerestaureerd en werden er in het complex, dat midden in het centrum van Delft ligt, appartementen gebouwd. Een deel van het complex is geklasseerd als rijksmonument
adinda toiletzeep t.p.viruly b.v. gouda
De fabriek werd opgericht te Gouda door Theodorus Pieter Viruly. Diens vader kocht namelijk, ten behoeve van zoon Theodorus, de zeepziederij "De Hamer" (opgericht in 1556) en later ook "De Hond". Viruly's bedrijf startte in 1841 onder de naam: T.P. Viruly & Co's Stoomzeepziederij De Hamer. De fabriek was gevestigd aan de Oosthaven. Gedurende de tweede helft van de 19e eeuw was het een bloeiende onderneming, maar deze kon in de Goudse binnenstad niet uitbreiden.
In 1901 verkocht Viruly het bedrijf daarom aan de Goudse Stearine Kaarsenfabriek, en de bedrijfsactiviteiten werden daarop verplaatst naar het betreffende fabrieksterrein. Zeep- en stearinefabricage delen immers een aantal grondstoffen en bijproducten.
Ook ontstond een vestiging van Viruly in Maarssen, bekend als Zachte Zeepfabriek Maarssen NV en NV Wascholiefabriek T.P. Viruly & Co..
De fabrieken van Viruly kwamen in 1918 handen van de Maatschappij tot Exploitatie van Zeepfabrieken. Deze werd in 1929 opgenomen in het Unilever-concern.
karnemelk zeep het klaverblad leiden
In 1879 werd door de Haarlemse zeepfabriek ‘Het Klaverblad’ een reinigende en milde zeep van karnemelk geproduceerd en onder de naam ‘t Melkmeisje op de markt gebracht. In 1963 werd ‘Het Klaverblad’ door de huidige eigenaar, Koninklijke Sanders, overgenomen. Melkmeisje breidde haar assortiment uit met bad- en douchecrèmes, een bodylotion en antibacteriële crème zeep. Generaties hebben zich ermee gewassen en nog steeds staan de producten van Melkmeisje bij een groot publiek in de badkamer, keuken en het toilet. In de loop der jaren zijn de producten inhoudelijk en uiterlijk gemoderniseerd. Zo is ook de naam van ‘t Melkmeisje in 2006 vernieuwd naar ‘Melkmeisje’. Na 130 jaar is Melkmeisje nog steeds succesvol en past ze anno 2009 goed bij de trend van nostalgie en hippe Hollandse producten.
castella kinderpoeder dobbelman nijmegen (rechts 2x adevertentie uit 1941)
De zeepziederij bestond in Nijmegen sedert 1733, toen Abraham en Jacob Mist een bedrijf vestigden aan de Lange Brouwerstraat. Deze fabriek werd in 1854 gekocht door de uit Siegburg afkomstige Johann Peter Dobbelmann, groothandelaar in koloniale waren en tabak. Voordien was de fabriek in handen van Van der Heijden. Er werkten 7 mensen en er was reeds een stoommachine, de eerste van Nijmegen. In 1863 begint Franciscus hier de zeepziederij, die Stoomzeepfabriek "Het Anker" werd genoemd, naar een anker in de gevel van het pand. De gebroeders Franciscus en Louis produceerden enkele honderden tonnen zachte zeep per jaar: Ankerwaszeep, Ankerzeeppoeder en Anker Vlokkenzeep.
Dobbelmann of Dobbelman is de naam van een Nijmeegse familie die rijk is geworden door de productie van wasmiddel. De eerste fabriek stond aan de Lange Brouwerstraat in de Benedenstad, maar toen deze in 1895 afbrandde werd de productie verplaatst naar een nieuw pand in de wijk Bottendaal, eveneens in Nijmegen. De spelwijze 'Dobbelmann' werd gebruikt tot 1934, toen de onderneming haar naam wijzigde in Dobbelman N.V. en de laatste n verdween.
introductie, in 1934 van het zeepmerk Castella
Naast huishoudzeep werd ook scheerzeep onder de merknaam Castella verkocht. De "Castella-kopjes" konden worden gespaard voor geschenken.
castella schoonheidszeep dobbelman nijmegen
castella
zwartkop shampoon (SCHWARZKOPF)
Schwarzkopf dateert uit 1898, wanneer de Berlijnse apotheker Hans Schwarzkopf een aparte parfumafdeling opent bij zijn apotheek. Het eerste product van Hans Schwarzkopf was poedershampoo, in 1903. Hij introduceert het logo met het zwarte hoofd en levert aan apotheken in Berlijn en gaat ook internationaal op pad. In 1927 brengt Schwarzkopf de eerste vloeibare shampoo op de markt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb