maggi flesjes

Het merk Maggi werd in 1872 opgericht in zwitserland door julius maggi

(rechts advertentie uit (1962)


 

De onderneming werd in 1838 opgericht in heilbronn, door de duitser carl heinrich knorr

knorr nr-2 (rechts advertentie uit 1962)


 

knorr (hoogte van de fles 30 cm ) 

Marmite is de merknaam van een in 1902 in engeland ontwikkelde vegetarische kruidenpasta.


marmite 8


  

bovril (2 oz)


In 1870 zou het "vloeibare vlees" als lang houdbaar rantsoen voor het Franse leger in de frans-duitse oorlog zijn uitgevonden door de schot John Lawson Johnston, maar al in 1865 ontwikkelde de Duitse chemicus justus von liebig een procedé om een extract te vervaardigen uit de grote Australische vleesoverschotten. In 1889 werd de Bovril Company opgericht.


  

bovril (8 oz)


   

oxo

 

De oorsprong van OXO ligt bij Liebig, het vloeibare Liebig-vleesextract wordt in 1899 omgedoopt tot OXO.


De Oxo Tower is een Art Deco toren die een opvallende positie inneemt aan de Theems. De toren werd gebouwd in opdracht van de firma Oxo, die in Engeland de bouillonblokjes op de markt bracht (en nog steeds brengt). In de tijd van de bouw was het niet toegestaan om reclame te maken. Daarom werd de merknaam Oxo verwerkt in de gevel.


 


 

liebig 

liebig

In 1865 richtte justus liebig het bedrijf 'Liebig vleesextracten' op, dat op een goedkope wijze vleesextract voor bouillon produceerde als alternatief voor het gebruik van vers vlees.    (hoogte van de fles 29cm)


De eindeloze veestapels op de pampa’s van Zuid-Amerika leverden huiden aan voor de leerlooieren in Europa. Deze werden halfafgewerkt naar Antwerpen verscheept en daar overgeslagen om afgewerkt te worden in Duitsland (Eifel). De firma Grisar speelde hierin trouwens een zo belangrijke rol dat de dagelijkse waardebepaling van de ingevoerde huiden de naam kreeg van de ‘taxe Grisar’. Eén van de grootste veestapels werd beheerd door F. J. Bennert uit Cleef. Tijdens een rondreis door Zuid-Amerika was het de Duitse ingenieur G.C. Giebert opgevallen dat er grote massa’s vlees verloren gingen bij de kuddes die gekweekt werden voor de huiden en dat daar toch iets mee gedaan moest kunnen worden. Bennert was meteen gewonnen voorde zaak en dankzij de steun van baron Justus von Liebig uit München en de financiele tussenkomst van enkele Antwerpse kooplui werd de zaak Fray-Bentos een feit (Fray-Bentos is de naam van een plaats in Uruguay, waar zich de werkplaats bevond). De onderneming werd een succes en enkele jaren later veranderde men van naam in “Liebig’s Extract of Meat Company, Ltd.”: De vleesextracten werden een doorslaand succes: Het meest bekend is nog steeds Liebig “oxo”-bouillon. 


 

oxo-liebig bouillonHonig was een zetmeel-en voedingsmiddelenconcern uit koog aan de zaan genoemd naar de doopsgezinde familie Honigoxo en liebig


    

liebig


 

maggi nr-6  hoogte 28cm (rechts advertentie uit 1941)


maggifleshouder (gero)