bieren
Bier is een gefermenteerde drank gemaakt met water, mout en plantendelen (of extracten daarvan) die instaan voor de smaak en/of de bewaring van het bier (bijvoorbeeld kruiden en/of hop).
Er bestaan verschillende manieren om bier te maken (= brouwen). De tegenwoordig meest gebruikelijke methode in Europa en Noord-Amerika is het in bronwater laten fermenteren (alcoholische gisting) van de mout van gerst met een gist van het geslacht Saccharomyces. Tijdens dit proces worden koolzuurgas en ethanol (alcohol) geproduceerd. Voor de gisting worden hopbellen, de vrouwelijke bloemen van hop, meegekookt als smaakmaker en conserveermiddel.
grolsch (rechts advertentie uit 1963)
Eén van de oorspronkelijke bierbrouwers uit Groenlo is Peter Cuyper, schoonzoon van Neerfeldt, die in 1676 tot meester van het Grolsche brouwgilde werd benoemd. Cuyper overleed in 1684, waarna zijn nakomelingen het bedrijf voortzetten. Tot 1876 werd het bier gebrouwen in de binnenstad van Groenlo, waarna vanwege ruimtegebrek een nieuwe brouwerij buiten de grachten van Groenlo gebouwd werd door brouwerij 'De Klok'. In 1895 werd de brouwerij gekocht door Theo de Groen uit utrecht
grolsch enschede groenlo
Op 3 mei 1922 fuseerden de Achterhoekse Brouwerij De Klok uit Groenlo en de Twentse Enschedesche Stoombierbrouwerij uit Enschede, en gaan verder onder de naam "N.V. Bierbrouwerij De Klok Enschede-Groenlo". Later gaat de brouwerij verder onder de naam Grolsche Bierbrouwerijen en gaat het bier 'Grolsch' heten.
De brouwerij is wereldwijd bekend vanwege de kenmerkende beugelfles die sinds 1897 in gebruik is. Er worden er meer dan 200 miljoen per jaar gemaakt. De beugeldop wordt tegenwoordig uit financieel oogpunt en milieuoogpunt (porselein bemoeilijkt het recyclen van glas) van kunststof gefabriceerd. Onderaan de beugelfles bevindt zich een code, waaruit het jaartal van fabricatie is af te leiden. Een beugelfles heeft normaal gesproken een inhoud van 0,45 liter.
grolsch 1,5 liter
grolsch 2 liter
brouwerij hengelo
Op 1 juni 1879 richtte het zakenduo Herman Meijling en de Hengelose brouwer J.H. Bartelink een nieuwe, op stoom aangedreven brouwerij op. De brouwerij kreeg de naam Hengelosche Stoom Beiersch Bierbrouwerij mee. Het stempel beiersch kreeg het mee omdat er volgens het Beierse ondergistingsproces gebrouwen werd, waardoor het bier een lange houdbaarheidstermijn kende.
Na afloop van de eerste wereldoorlog kocht Meijling Bartelink uit uit het bedrijf. De naam werd veranderd in Hengelosche Bierbrouwerij en in 1919 werd het bedrijf een nv. de brouwerij behoorde tot de grootste brouwers van Nederland. Lange tijd was het een grotere onderneming dan bijvoorbeeld grolsch. In 1952 werd een nieuw brouwhuis gebouwd en in 1965 volgde een moderne bottelarij. Tevens werd toen overgegaan op productie van frisdranken. Desondanks was in 1974 een overname door de belgische brouwerij artois onafwendbaar. De brouwerij bleef wel bier onder de naam Hengelo Bier produceren.
mitchells&butlers brouwerij in birmingham opgericht in 1898
no deposit no return-not to be refilled
us bierflessen (beerbottles) ww2 (1945)
chevalier marin
Reeds in 1629 werd op nummer 25-27 de Brouwerij het Hoefijzer opgericht. Dit bedrijf strekte zich uit tot aan de Varkensstraat. Nadat er in 1890 door uitbreiding en wederopbouw door de familie Van Diepenbeek, met o.a. de opslorping van de voormalige Brouwerij Chevalier Marin (nr. 33-35); werd alles verenigd als Le Fer à Cheval et le Chevalier Marin, en in 1907 gewijzigd tot N.V. Brouwerij Chevalier Marin. De firma wist zich toen op te werken tot een bedrijf voornamelijk toegespitst op de fabricage van lage gistingsbieren.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog beslissen de Duitsers dat er slechts één brouwerij mag blijven functioneren in de Mechelse regio. Een lottrekking beslist dat brouwerij Chevalier Marin mag blijven werken waarna de brouwzaal van brouwerij Het Anker wordt ontmanteld. Het rode koper wordt omgesmeed tot grondstof voor de Duitse oorlogsproductie. Na de Eerste Wereldoorlog kent de brouwerij een gouden periode. In die periode wordt Charles Van Breedam voorzitter van de Belgische Brouwersunie. Tijdens economische crisis van de 30'er jaren verdwijnen een aantal brouwerijen in de Mechelse regio waardoor de mouterij van brouwerij Het Anker niet meer rendeert.
trio bier
3 hoefijzers breda
De brouwerij werd opgericht in 1538 door Hendric van den Corput als Den Boom. In 1628 werd de brouwerij hernoemd naar De Drie Hoefijzers, de naam van de tegenover de brouwerij gelegen smidse De Drij Hoefijssers. Na enkele malen verkocht te zijn kwam ze in 1807 in handen van johan nicolaes smits. Diens achterkleinzoon Franciscus Henricus Maria Smits (1842-1890) trouwde op 9 september 1863 met Philomena Maria Coletta Petronella van Waesberghe (1837-1901) waardoor de firmanaam F. Smits van Waesberghe ontstond. In 1887 werd aan de tegenwoordige Ceresstraat een nieuwe brouwerij gebouwd die uitgroeide tot een der belangrijkste van Nederland.
Het logo van Smits van Waesberghe verdween eind jaren '30 van de 20e eeuw om plaats te maken voor het Drie Hoefijzers logo.
ixelles 1938
dortmunder union bier fles van dominic
Dortmunder is een bier van lage gisting. Het Dortmunder bier is goudgeel gekleurd, is moutig en gehopt, maar niet zo sterk gehopt als pils. Het water uit Dortmund bevat een hoog gehalte sulfaationen en in de smaak van het bier is dat te herkennen.
De basis voor dit bier werd in 1843 gelegd door Heinrich Wenker en zijn vader in de Krone am Markt in Dortmund. Tot die tijd werd in Dortmund een bovengistend bier gebrouwen dat veel op altbier leek. Heinrich Wenker had tijdens zijn opleiding als brouwer in München en Wenen de Beierse brouwmethode met ondergisting leren kennen, en paste die methode als eerste in Dortmund toe. De verdere ontwikkeling van dit bier leidde rond 1870 tot het bier dat we nu als Dortmunder kennen. Plaatselijk staat het bier bekend als Export, omdat het bier oorspronkelijk sterker werd gebrouwen om het over een langere afstand te kunnen vervoeren.
De uitvinding van industrieel koelen, de opkomst van de massaproductie aan het eind van de 19e eeuw en de verhoogde vraag naar bier leidden tot het ontstaan van grote brouwerijen. Dortmund werd in die tijd één van de grootste bierproducenten in Europa met brouwerijen zoals de Dortmunder Actien-Brauerei, de Dortmunder Union-Brauerei en de Privatbrauerei Dortmunder Kronen.
Dortmunder was lange tijd het bier van de arbeiders uit het Ruhrgebied. Rond 1970 verloor het Dortmunder bier populariteit aan Pilsener bier. In 2008 bestond ongeveer 10% van het in Duitsland geconsumeerde bier uit Dortmunder.
Maak jouw eigen website met JouwWeb