blikken zeep en diverse

 

honig's receptenboekje maizena

Wat in de 19e eeuw begon met de productie van maïzena is voor Honig nu uitgegroeid tot een uitgebreide reeks van diverse producten, in diverse categorieën. 


 

       

tienen suiker

  • De geschiedenis van de Tiense Suikerraffinaderij begint in 1836 wanneer Joseph Vandenberghe en Pierre Van den Bosch een aanvraag indienen om een suikerfabriek en een “suikerbieterij” te openen.
  • Joseph Vandenberghe kreeg echter af te rekenen met vele technische problemen en dus verkocht hij het 20 jaar later aan Henri Vinckenbosch.
  • Dankzij talrijke technische verbeteringen en innovaties steeg de totale jaarproductie en begon ook suiker te exporteren en nam andere Belgische suikerfabrieken over.
  • In 1989 werd de Tiense Suikerraffinaderij een onderdeel van de Duitse groep Südzucker AG, de belangrijkste suikergroep van de Europese Unie.

 


     

spar koekblik

Spar is een supermarktketen, in 1932 opgericht in zegwaart (nu zoetermeer) door adriaan van well.

 


spar diverse zakjes


crowny vanillesuiker

crowny food industries zaandam

voorheen onrust en hoorn sinds 1922 een begrip


oud leesboek 

Brinta verscheen voor het eerst in de handel in 1945, na afloop van de tweede wereldoorlog.


       

p.molenaar&co

In 1888 werd de Westzaanse timmerman Pieter Molenaar eigenaar van een molen,en bouwde de molen om tot gerstpeller. 
In de eerste jaren leverde dat een bescheiden winst op,maar in de jaren 1894/1895 trad een zodanige verslechtering op dat er naar andere middelen van bestaan moest worden omgezien.
De molen werd omgebouwd tot meelmolen,er kon nu ook tarwemeel,rijstmeel en veevoeder
gemalen worden.

Op zeker moment kreeg Pieter Molenaar van de Westzaanse huisarts J. van den Broecke het
verzoek om wat rijst te malen voor consumptie t.b.v. een zieke zuigeling. Met een koffiemolen werd
de rijst tot meel gemalen .Van dit meel werd een papje gemaakt en aan de baby gevoerd, met als
resultaat dat het kindje (Geertje v.d.Veen) goed begon te groeien en na korte tijd geheel beter was.

Op 22 September 1888 werd de v.o.f. P.Molenaar en Co gesticht.


van Houten&zoon

In Nederland stichtte Casparus van Houten in 1815 de firma C.I. van Houten & Zoon. In 1828 verkreeg Coenraad Johannes van Houten voor tien jaar het monopolie voor fabricage van een door hem verbeterde ‘poederchocolade’. Hij verkreeg dit door cacaomassa te persen.


oud spijzen boekje


     

nv.de Faam

In 1838 vervaardigt Henricus de Bont in zijn banketbakkerij aan de Catharinastraat te Breda al suikerwerken en pepermunt. Hij is de grondlegger van DE FAAM. Petrus Antonius de Bont (oudste zoon) neemt vaderszaak in 1851 over. Deze Petrus de Bont slaagt erin een machine te ontwerpen voor de productie van Engelse pepermunt. In 1858 verleent Koning Willem III hem octrooi op "een werktuig tot het vervaardigen van pepermunt". De pepermuntjes kregen een stempelindruk "De FAAM


     

m.&p.s. anijstabletten    noodfabriek in de oorlog rotterdam

Anijs komt oorspronkelijk voor in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied en West-Azië. Er is bewijs dat anijs al in het jaar 1500 voor Christus door de Egyptenaren werd gebruikt. Anijs wordt verbouwd in Zuid-Europa, het Middellandse Zeegebied, Rusland en India, maar de plant komt ook in Nederland verwilderd voor.

                                                


de ruijter anijsblokjes

 

Anijsmelk is warme melk die oorspronkelijk met anijszaad werd gekookt maar tegenwoordig wordt gemaakt door het oplossen van één of meerdere anijsblokjes in warme melk. Deze anijsblokjes zijn gemaakt van suiker en anijsextracten.

 

Anijsmelk is een typisch Nederlandse drank (met name in de Noordelijke provincies) die veelal in de winter wordt gedronken. Door het drinken van anijsmelk zou de slaap worden bevorderd.

 

 

 


      

niemeijers koffie-thee blik

Koninklijke Theodorus Niemeyer BV is lange tijd een familiebedrijf geweest, voortvloeiend uit een handel in koloniale waren. Deze handel werd opgericht door Meindert Niemeijer op 25 maart 1819. 


douwe egberts koffie-thee blik

Douwe Egberts (of DE) is een nederlandse onderneming die koffie, thee en andere levensmiddelen verwerkt en verhandelt. Het bedrijf werd opgericht in 1753. 


       

molenaar's kindermeel emaille bord


 

Brinta verscheen voor het eerst in de handel in 1945


 

verkade zaandam   (rechts advertentie uit 1941)


Op 2 mei 1886 opende ericus gerhardus verkade zijn Stoombrood- en Beschuitfabriek 'De Ruyter'. Hij startte eenvoudig met het maken van brood en beschuit. Het succes dat hij hiermee boekte was zo groot dat hij regelmatig nieuwe producten aan zijn assortiment kon toevoegen.


verkade's toffee


        

de ruyter's hagel-vlokken

Koninklijke de Ruijter is een typisch Nederlands broodbelegmerk. De onderneming is in 1860 door de heer C.P. (Cees) de Ruijter opgericht. Het bedrijf fabriceert onder andere hagelslag, vruchtenhagel, muisjes, chocoladevlokken, anijshagel en gestampte muisjes.

 

 De slogan van De Ruijter is: 'De Ruijter, de broodversierder sinds 1860', het jaar waarin het bedrijf is opgericht.

 


   

tjoklat


         

Kwatta is sinds 1972 een volledig belgisch merknaam voor chocoladeprodukten. Eerder was het een Belgisch-nederlands merk chocolade, geproduceerd in breda en bois-d haine (sinds 1913), met chocola afkomstig van een surinaamse cacaoplantage met dezelfde naam. Het bedrijf Kwatta werd in 1883 opgericht door P. de Bondt en Jozef Gustaaf van Emden.  

kwatta breda


oud boekje over vissen uit 1941


oud boekje piet en nel uit 1952


oud boekje alleen op de weg uit 1945


oud boekje van ot en sien uit 1974


Maak jouw eigen website met JouwWeb