nieuw

ANT.HEESAKKERS BIERHANDEL TILBURGVAN RIEL HUYBREGTS TILBURGANT.HEESAKKERS TILBURGWED.A.J.M.BROUWERS RIJEN 

SIMON RYNBENDE&ZONEN SCHIEDAM  hoogte 10cm

 

Rynbende was een jeneverstokerij te Schiedam, die in zelfstandige vorm bestaan heeft van 1793 tot 1970, waarna het bedrijf door Henkes Jenever werd overgenomen.

 

 

Het bedrijf werd gesticht door Simon Rijnbende (28 maart 1777- 14 november 1853). Simon was zoon van de zeekapitein op "De Oranje Zaal",JanRijnbende en maakte in 1786 met zijn vader een aantal avontuurlijke zeereizen, waarbij onder meer tegen piraten moest worden gevochten. In 1789 vestigde hij zich aan wal om in 1793 een eigen distilleerderij te beginnen aan Het Groeneweegje te Schiedam. Simon bleek een actief koopman te zijn en 1797 stichtte hij, samen met zijn handelspartner Pieter de Graaff, de handelsfirma Rijnbende & Comp.. Deze begon succesvol, maar later kwamen er ernstige financiële moeilijkheden die overigens de gehele jeneverindustrie troffen.

 

De firma overleefde de crisis en in 1834 werd de firma Simon Rijnbende en Zonen om de toekomst van de distilleerderij veilig te stellen. In 1922 werd Rynbende verkocht aan de Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek. De destilleerderijen hiervan werdenn in 1970 samengevoegd met die van de Zuid-Nederlandsche Melasse-Spiritusfabriek, waartoe onder andere Henkes Jenever behoorde, en aldus ontstond Henkes Verenigde Distilleerderijen (HVD). Dit voerde het merk Rynbende nog enige tijd, maar kwam in 1986 in handen van Bols. Deze firma bracht nog een aantal flessen van het merk "Rynbende" in de handel, maar stopte er uiteindelijk mee. Vanaf 1998 werd het merk opnieuw uitgebracht, in een tiental verschillende smaken, door de Nederlandse firma Mitra.

 

 


  

V.D.EELAART SCHIEDAM  hoogte 12,5cm

 

Eelaart jenever is één van de oudste jenever merken in Nederland. Uit jaarboeken van het Brandewijn- en brandersgilde in Schiedam blijkt dat in 1746 de naam Van den Eelaart voor het eerst voorkomt. Hoewel de distilleerderij van de weduwe A. van den Eelaart in Schiedam staat, wordt de jenever vooral in het oosten van het land geliefd.

  

C.P.FABRIEKEN GRONINGEN  hoogte 15cm 

N.V.BIERBROUWERY DE KROON DONGEN (TUDO)


 

HULS 25 PONDER 1938 lot 342 ecc   (gevonden bij garagesale)

Snelvuurgeschut, in Engeland bekend als de QF 25-pounder, waarbij QF voor Quick Firing staat. De naam van dit geschut slaat op het gewicht van de granaten die het afvuurde: 25 pond. Vanwege het kaliber en de toepassing als veldgeschut ook wel de '9-veld' genoemd. In 1938 werd dit lichte veldgeschut in Engeland in productie genomen. Het speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog tijdens de bevrijding van Nederland, want zowel de Engelse als Canadese bevrijders maakten gebruik van dit geschut. 


ERVEN.H.V.D.BREKEL TILBURG 

 

GEHALIT KLEBE-PASTA

 

Het bedrijf Geha (Gebrüder Hartmann) werd in 1918 opgericht als een postorderbedrijf door Heinrich en Conrad Hartmann uit Hannover. 1922 van het postorderbedrijf, een fabrikant van kantoorartikelen. In de jaren dertig was er naast het lint zeer succesvolle productontwikkelingen, zoals de eerste Geha multiplier (de Geha Rotary) in 1931 of 1939, het geboortejaar van de beroemde Geha duplex carbonpapier.
Vandaag heeft Geha aangepast aan een verscheidenheid van professionele producten aan de veranderende wereld van communicatie en biedt een breed scala van multimedia-systemen in combinatie met een verscheidenheid van diensten

  

DOHYFRAL  PHILIPS-VAN HOUTEN WEESP

 

Philips-van Houten

 

Vitamine D2

 

De oprichting van Philips-Duphar is terug te voeren op een uitvinding van dr. A. van Wijk en dr. E.H. Reerink, die onderzoek deden naar de hoogtezon. Zij onderzochten het mechanisme waardoor bestraling met ultraviolet licht de ziekte rachitis kon genezen. In 1927 waren zij in staat om een zuiver vitamine D preparaat te vervaardigen door bestraling van de provitamine ergosterol. Het betrof hier vitamine D2. Samenwerking met de chocoladefabriek van van Houten te Weesp leidde tot een concept waarbij de vitamine aan chocoladepastilles werd toegevoegd. Dit verving het, minder smakelijke, levertraan. In 1930 startte hiertoe, in een voormalig magazijn van van Houten, een fabriek in Weesp onder de naam: Philips-van Houten. De pastilles werden onder de merknaam Dohyfral verkocht. In 1936 trok van Houten zich terug en kwam Philips-van Houten geheel in handen van Philips.

  

KARLSBADER SPRUDELSALZSIMON RYNBENDE SCHIEDAM hoogte 10,5cm 

ED.PINAUD PARISCARTRIDGE 5.56MM 

P.BOKMA LEEUWARDENJ.G.COOYMANS&ZOON

s'HERTOGENBOSCH 

DRALLE HAMBURG


20180511_101508.jpg

 A.Driessen

  1. Driessen is een Nederlandse merknaam van chocolade. De fabriek van A. Driessen was sedert 1820 gevestigd in Rotterdam.

De grondstof cacao kwam uit de toenmalige kolonie Suriname. In 1854 werd de Driessen Cacao en Chocolaadfabriek in de Rotterdamse wijk Rubroek in gebruik genomen. Later werd het bedrijf verplaatst naar de Rechter Rottekade aldaar.

In 1871 kreeg het bedrijf het predicaat hofleverancier. In 1893 werd de fabriek uitgebreid en tegen het einde van de eeuw was Driessen een van de belangrijkste chocoladebedrijven in Nederland. Na het uitbreken van een crisis op de cacaomarkt in 1907 stegen de grondstofprijzen fors. Het was echter de beurskrach van 1929 en de daaropvolgende Grote Depressie die de fabriek de das omdeed. In 1935 werd Driessen overgenomen door de Bredase chocoladefabriek Kwatta. Het bedrijf wordt stilgelegd en de productie overgebracht naar de in 1921 geopende productiefaciliteit in Princenhage. Na meer dan een eeuw kwam er een einde aan het eens zo fameuze bedrijf.