kruiken

     

hamer van belle

Al in 1833 startte A. Croon met een distilleerderij annex advokaatfabriekje aan de St. Sebastiaanstraat in tilburg. Samen met ene J. van Belle en A. Hamer vormde hij later de ‘N.V. Samenwerkende Distilleerderijen en Likeurstokerijen A. Hamer, Fa. A. Croon & Co. & Johs. van Belle'.

Een hele mondvol, vandaar dat deze nadien werd afgekort tot ‘Hamer van Belle' (of nog korter tot HVB).


cambrinus

In 1900 was dhr. Aug. de Weert bierbrouwer van een brouwerij in Etten die toen nog Bierbrouwerij de Wereld hete. In 1935 nam A.C. Buijs de roerstok over. In 1940 nam brouwmeester Cornelis van Poppel als laatste de brouwerij over die vanaf toen Brouwerij Cambrinus is gaan heten. Hij is brouwer geweest totdat in 1951 ook deze brouwerij werd overgenomen door de drie hoefijzers te Breda en hierna sloot.


wed_ch.van gilse roosendaal

hoofdagentschap amstelbrouwerij


         

In 1575 Opende de familie Bols "het Lootsje"een kleine Stokerij  in Amsterdam. Het bedrijf groeide echter gestaag en verhuisde al snel naar een nieuw (nu stenen) onderkomen, dat wederom de naam 'het Lootsje' kreeg.


 

erven lucas bols het lootsje amsterdam


     

Het bier wordt gebrouwen vanuit een microbrouwerij langs het Wilhelminakanaal in Oosterhout. De brouwerij begon officieel in Oud-Gastel en verhuisde in 1922 al snel naar Oudenbosch. Daar sloot het in 1956 haar deuren. De bedoeling is nu 2000 liter tarwebier per maand te brouwen.






      

simon rynbende&zonen schiedam (rechts advertentie uit 1951) hoogte 13,5cm

Het bedrijf werd gesticht door simon rijnbende (28 maart 1777-14 november 1853). Simon was zoon van de zeekapitein op "De Oranje Zaal", Jan Rijnbende en maakte in 1786 met zijn vader een aantal avontuurlijke zeereizen, waarbij onder meer tegen piraten moest worden gevochten. In 1789 vestigde hij zich aan wal om in 1793 een eigen distilleerderij te beginnen aan Het Groeneweegje te Schiedam. Simon bleek een actief koopman te zijn en 1797 stichtte hij, samen met zijn handelspartner Pieter de Graaff, de handelsfirma Rynbende & Comp..

Rynbende heeft bestaan van 1793 tot 1970, waarna het bedrijf door henkes jenever werd overgenomen


  

h.hellebrekers&zonen rotterdam

Om een heel lang verhaal binnen de perken te houden: in het begin van de negentiende eeuw deed Henricus Hellebrekers zijn eerste ervaringen op als wijnkopersknecht en als distilleerder. Dat was in Rotterdam. Waar de zaken goed gingen. Op 21 maart 1860 kocht Henricus voor 14.000 gulden een complex aan de Haagsche Veer. Waar hij met zijn beide zoons en onder de naam H. Hellebrekers en Zonen goed boerde. Tot in 1940 het bombardement een einde maakte aan deze bloeiperiode. “Toen zijn we in Delft terecht gekomen”, vertelt Evert. “Via een Delftse aannemer kwamen we in de voormalige brouwerij De Gekroonde P, aan de Voorstraat. Nee, we hadden niks meer. Alles was in Rotterdam verwoest. We hadden geen distilleerketels meer, geen flessen, geen etiketten, niks. We zijn in Delft opnieuw bij nul moeten beginnen. En we hebben er weer een florerend bedrijf van gemaakt. Met een grote binnenlandse afzet en export naar vele landen”. 



 

w.wells & sons



japansoya   


   

wenneker schiedam

De geschiedenis van Wenneker begint al op 16 februari 1693. Toen kreeg Hendrick Steeman de vergunning om in Schiedam twee brandewijnketels te plaatsen. Dat was het begin van de branderij en distilleerderij die eeuwen later, en wel in 1812, eigendom werd van Joannes Wenneker.

Het was zijn achterkleinzoon Franciscus Wenneker, ofwel Fokke, die door gebrek aan opvolgers het bedrijf in 1903 verkocht aan een Mouter uit Schiedam; Johannes Cornelis van der Tuijn.

Dit was de eerste generatie Van der Tuijn die de scepter zwaaide over Wenneker. Inmiddels is de vierde generatie al weer jaren actief in de organisatie en vertegenwoordigd in de directie van Wenneker Distilleries. Ondertussen had de distilleerderij grote nationale en internationale faam verworven met haar kwalitatief hoogstaande jenevers.

Door de gestage groei en toenemende export, groeide Wenneker in de zestiger jaren uit zijn jasje in Schiedam en uitbreiding werd aldaar niet toegestaan. De knoop werd doorgehakt en Wenneker zou zich verplaatsen. Uit logistiek oogpunt werd voor Roosendaal gekozen, wat precies tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen ligt. In 1967 nam Wenneker zijn intrek in de voormalige KvW sigarenfabriek aan de Badhuissstraat.

Wenneker heeft in de loop der jaren de nodige overnames gepleegd. De bekende distilleerderijen Piersma, Duys, Smeets en meest recent Distilleerderij J.J. Melchers Wz. Schiedam (met Olifant als bekendste merk) werden in de loop der jaren in Wenneker opgenomen, evenals de wijnkoperij van Dirk Struys & Zoon. De wijndivisie opereert nog altijd onder de naam Dirk Struys, welke sinds jaar en dag garant staat voor een compleet en kwalitatief uitzonderlijk aanbod aan verrukkelijke wijnen.


Maak jouw eigen website met JouwWeb