beschuitblikken

  

varopa

 

Al zeker in 1879 was er de broodbakkerij van Wilhelmus Paijmans op het adres Goirke 6, later veranderd in Julianpark 6 en Oude Lind 33. In 1900 was de zaak reeds voortgezet door zijn zoon Adrianus, die in 1898 was getrouwd met Maria Schellekens. De bakkerij heette tot 1924 dan ook A. Paijmans-Schellekens. Enkele jaren eerder werd Hendrikus van Rooij, die in 1921 was getrouwd met dochter Maria Paijmans, vermeld als bakker op hetzelfde adres. In 1928 kreeg de bakkerij nieuwe gebouwen. Vanaf het begin van de jaren dertig heette de zaak H.C. van Rooij-Paijmans en vanaf zeker 1937 werd hier ook beschuit geproduceerd. Vanaf de jaren zestig was er sprake van een brood-, toast- en koekfabriek en werd de bedrijfsnaam afgekort tot Varopa. In 1969 werd Varopa Bakkerijen grotendeels door brand verwoest. Het bedrijf werd in 1983 overgenomen door Bolletje. Varopa had de bekende reclameslogan ‘Vers geroosterd, vers verpakt, vers op tafel’.

 

 

 

 


 

paula rotterdam


paula rotterdam


 

bolletje

 

Gerardus Johannes ter Beek (1843-1933) startte aan het einde van 1867 een bakkerswinkel aan de Grotestraat in Almelo, in een pand dat zijn vader Albertus Antonius (1802-1868), die onder andere broodverkoper was, vlak voor zijn dood voor hem had gekocht. Dit bedrijf zou de start zijn van een familiebedrijf dat vanaf halverwege de 20e eeuw bekend zou worden onder de naam Bolletje.

 

 Gerardus' zoon Albert (1877-1958) zette het bedrijf van zijn vader voort, maar legde zich meer toe op het bakken van beschuit. Reeds in de jaren '20 zette hij deze beschuiten met behulp van zijn bakfiets tot in Deventer af. Zijn vrouw stond in de bakkerswinkel in Almelo. Heden zijn in dit pand de Bolletje Winkel & Koffieschenkerij en het bakkerijmuseum De Meelzolder gevestigd. Het echtpaar kreeg vijf zonen en twee dochters die aanvankelijk allemaal in het familiebedrijf gingen werken. Oudste zoon Gerard ter Beek (1915-2006) werd verantwoordelijk voor de bakkerij. Na de Tweede Wereldoorlog werd besloten de beschuitproductie groot aan te pakken.

 

 In 1954 startten de vijf broers een industriële bakkerij aan de Turfkade in Almelo. Johannes Antonius (Jan) ter Beek (1916-2006) was de initiatiefnemer tot wijziging van de merknaam "Ter Beek's Beschuit". Broer Gerard bedacht de naam "Bolletje".[2] Bolletje ontwikkelde zich tot 's lands grootste beschuitproducent, mede dankzij een uitgekiend reclamebeleid vanJanter Beek met medewerking van reclamebureau De Zuil uit Enschede. Het bedrijf werd beroemd vanwege de reclamespreuk: "Ik wil Bolletje!", later uitgeroepen tot de reclameslogan van de twintigste eeuw. In 1962 werd overgegaan tot samenwerking met het eveneens in Almelo gevestigde bakkersbedrijf Bachman Bakeries, dat gespecialiseerd was in het produceren van zoutjes.

 

 In 1975 werd Arks Bakkerijen B.V. in Heerde overgenomen. In 1978 werd een nieuwe roggebroodfabriek geopend in Almelo. Daarna werden talloze andere bedrijven opgekocht, als Tumro uit Roermond, Smarius uit Tilburg, Meursing uit Amersfoort en Schriek's Koekfabriek uit Oosterhout. In 1983 werd het merk Varopa opgekocht. In 1994 werd Kelderman Broodspecialiteiten BV uit Naarden overgenomen en in 2000 volgde Jaffa Bakkerijen B.V. uit Amsterdam

 

 

 


 

bolletje


 

bolletje


bolletje


 

hooimeijer beschuit

de Hooimeijer beschuit groeide vorige eeuw uit tot een breed begrip,in  hoogtijdagen werden er zelfs 65.000 beschuiten per uur gebakken in Hooimeijer beschuitfabriek in Barendrecht.

 

In 1905 startte Arie Hooimeijer in Rotterdam-Zuid een brood-, beschuit- en kleingoedbakkerij. Het bedrijf specialiseerde zich gaandeweg in beschuit en koekjes.

   

In 1933 verhuisde A. Hooimeijer & Zonen naar Barendrecht. Het bedrijf breidde verder uit, onder meer door overnames van Hille Zaandam en dochter Haust Amsterdam (1959), Stereo Rotterdam (1966) en enkele kleinere ondernemingen. In 1973 zocht het familiebedrijf aansluiting bij de Engelse multinational J. Lyons & Co., waarna er nog meer overnames plaatsvonden en het bedrijf een sterke groei kende. Op 13 december 2002 vond in Barendrecht de laatste beschuitproductie plaats, waarna de productie verhuisde naar de huidige locatie in Dordrecht.

 

 

 


 

hooimeijer beschuit


    

van esso rotterdam  (orenta)


red band roosedaal-turnhout

 

Het bedrijf werd opgericht in 1928 door T.J. Overwater als een fabriek voor drop- en suikerwerken. Het bedrijf startte in de sinds 1920 leegstaande luciferfabriek van Charles Loyens aan de Spoorstraat. Op 28 augustus van dat jaar arriveerden de eerste machines en eind 1928 waren er reeds 25 mensen in dienst. Veel van de machines werden vervaardigd door de Roosendaalse machinefabriek "De Vuurslag". Het bedrijfslogo was oorspronkelijk een rode band met een strik erin, vandaar de naam van de fabriek. Later werd het logo meerdere malen veranderd.

 

 

 

In 1938 werd ook in Turnhout een fabriek van Red Band geopend. In 1965 werd snoepfabriek Venco overgenomen door Red Band, maar bleef als zelfstandig bedrijf bestaan en in 1968 opende Red Band een verkooporganisatie in Bocholt. In 1977 gingen Red Band en Venco samen in een holding, de Verenigde Dropfabrieken (VDF). De VDF werd in 1986 overgenomen door de Centrale Suiker Maatschappij en ondergebracht bij de Zoetwarendivisie. Een jaar later werd de naam van VDF gewijzigd in Red Band Venco (RBV). In 1989 werd VTS Suikerwerken te Bladel (producent van onder meer vruchtenhartjes) overgenomen en in 1990 volgde pepermuntfabrikant Tonnema. In 1992 werden ook de commerciële activiteiten van Droste binnen RBV geïntegreerd, terwijl de productie onder De Ruijter ging vallen. In 1996 verdween Droste.

 

 

 

De vestiging Naarden van Venco werd in 1995 gesloten en de productie werd naar Roosendaal overgebracht. In 1997 vond bij RBV een reorganisatie plaats, die gepaard ging met een verlies van 125 arbeidsplaatsen.

 


neuteboom

 

Neuteboom Koffiebranders is een Nederlandse producent van koffie. Het bedrijf werd in 1891 in Almelo opgericht en behoort vandaag de dag tot de vijf grootste koffiebranderijen van Nederland, met een afzetmarkt die zich uitstrekt over vrijwel geheel West-Europa.

      

het bedrijf werd opgericht door naamgever Hein Neuteboom. In de jaren vijftig van de 20e eeuw werd het bedrijf overgenomen door Spar, waarna in 1983 een buy out volgde door de toenmalige Neuteboom directie. Sinds 2003 is Neuteboom in handen van Gilbert Willemsen enJanWillem Top die tevens de directie voeren.

 


 

albert heijn

 

Albert Heijn, kortweg AH, is een Nederlandse supermarktketen, die in 1887 in Oostzaan is opgericht. De keten is een onderdeel van Koninklijke Ahold NV.

 

1887-1948: Van kruidenierszaak Oostzaan tot beursgenoteerde onderneming

 

 

Albert Heijn sr. komt uit de Oostzaanse familie Heijn. Hij nam in 1887 van zijn vaderJanHeijn diens kruidenierszaak in de Kerkbuurt van Oostzaan over. Acht jaar later opende hij het eerste filiaal in Purmerend en in Zaandam opende hij in 1899 een Centraal Magazijn. De basis voor de eigen produktiebedrijven werd in 1911, eveneens te Zaandam, gelegd waar in de keuken van een oud herenhuis begonnen werd met het branden van koffie en het bakken van koek.

 

In 1920 werd de Maatschappij tot Exploitatie der Fabrieken en Handelszaken opgericht. Anton Jurgens van Anton Jurgens' Margarinefabrieken N.V., een van de voorlopers van Unilever, kocht de helft van het gewone aandelenkapitaal (die hij overigens na onenigheid met de heer Heijn in 1927 weer verkocht).[4] In datzelfde jaar namen schoonzoon Johan Hille en zoonsJanen Gerrit Heijn de leiding over.

 

Zeven jaar later, in 1927, bestond de winkelketen 40 jaar. Het bedrijf telde inmiddels 107 filialen en kreeg het predicaat hofleverancier. Anton Jurgens werd uitgekocht.

 

 

 

Albert Heijn sr. overleed in 1945 op 80-jarige leeftijd. Drie jaar later ging het bedrijf naar de beurs, Albert Heijn jr. overleed op 13 januari 2011.

 


Kanis&Gunnink

 

Kanis & Gunnink is een Nederlands bedrijf dat koffie produceert.

 

In 1880 werd door Hendrik Kanis in Kampen een winkel opgericht in oosterse waren. Frans Gunnink kwam hier te werken, maar wilde in 1885 ontslag nemen, nadat hij in Kampen Paul Krüger had ontmoet. De Zuid-Afrikaanse staatspresident bezocht Nederland om steun te krijgen voor de Boerenrepubliek. Gunnink was ingegaan op de uitnodiging te emigreren en leraar te worden in Zuid-Afrika. Kanis zag hem echter niet graag gaan en bood Gunnink een mededirectiepost aan in de firma, die verder zou gaan onder de naam Kanis & Gunnink. In 1969 werd Kanis & Gunnink overgenomen door Douwe Egberts. In 2004 kwam Kanis & Gunnink met een bekende televisiereclamespot met de acteurs George van Houts en Tom de Ket.

 


   

meulen beschuit


   

verkade's fabrieken zaandam

 

Op 2 mei 1886 opende Ericus Gerhardus Verkade zijn Stoombrood- en Beschuitfabriek 'De Ruyter' in een voormalig patentoliefabriekje aan de Zaan. Hij startte eenvoudig met het maken van brood en beschuit. Het succes dat hij hiermee boekte was zo groot dat hij regelmatig nieuwe producten aan zijn assortiment kon toevoegen.

 


 

van der meulen

van der Meulen de Meesterbakkers heeft een rijke historie als familiebedrijf.

 

In 1910 richt Hessel van der Meulen in het Friese Ferwerd een kleine ambachtelijke beschuitbakkerij op. De hoge kwaliteit van dit Bakkersbeschuit wordt al snel een begrip in het Noorden van het land. Bakkers uit de omgeving stoppen zelfs met hun eigen beschuitproductie en kopen liever in bij Van der Meulen!

 


 

van der meulen