blikken&diverse-4
4711 eau de cologne
Keulen kent van oudsher een traditie van geurenproductie. Een mogelijke kandidaat voor de introductie van het 'Keulse water' is Giovanni Paolo Femini, een Italiaanse koopman uit de buurt van Milaan, die zich in 1690 in Keulen vestigde. Femini ontwikkelde waarschijnlijk de grondvorm van het geurproduct dat nog altijd bekend en populair is onder de naam eau de cologne.
Femini was in zijn tijd flink in de weer met het mengen van stoffen. Zo vervaardigde hij al in 1675 een geneeskrachtig (bedoeld) mengsel. Dit aqua spirituosa was vermoedelijk een oplossing in alcohol en gedistilleerd water met sinaasappel, appel, oranjeappel, bergamot, citroen, lavendel, rozemarijn, tijm en oranjebloesemolie. Zijn bevindingen gebruikte Femini voor de formule van het Keulse water.
Na zijn overlijden in 1733 gaf Femini zijn geheimen door aan zijn neven. Vooral Johann Anton Farina ging zich volledig concentreren op de productie van Kölnisches Riech- und Heilwasser. Farina verplaatste in 1740 zijn activiteiten van Keulen naar Parijs. Vanaf 1766 wordt de productie daar overgenomen door Roger en Gallet. Het Keulse water staat voortaan bekend onder de benaming eau de cologne.
Ook onder de naam eau de cologne staat het Echt Kölnisch Wasser 4711 bekend. Dit water werd ontwikkeld door een anonieme monnik, die er een geneeskrachtige werking aan toeschreef.
4711
boldoot eau de cologne
Boldoot is de naam van de op 15 mei 1899 opgerichte N.V. Eau de Colognefabriek voorheen J.C. Boldoot.
Jacobus Cornelis Boldoot erfde in 1789 van zijn vader een pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal te Amsterdam. Daar startte hij een apotheek en verkocht allerlei poedertjes, zalfjes en een zelf ontwikkeld op alcohol gebaseerd geneesmiddel. Het zou een goed middel zijn tegen hoofdpijn en andere kwaaltjes.
Nu bleek dit middel niet erg werkzaam, maar in de loop van de 19e eeuw kwam het in trek als toiletartikel (Eau de Cologne) en het werd sinds 1876 ook in zeep verwerkt.
In 1900 had Boldoot in Amsterdam al 16 panden als productieruimten in gebruik en in 1902 vestigde Boldoot in Amsterdam een nieuwe zeepfabriek aan de Haarlemmerweg.
Een probleem voor het bedrijf was het aanbod van veel namaakwatertjes, die soms zelfs in lege Boldootflesjes aan de man of vrouw werden gebracht.
De Eerste Wereldoorlog leidde tot grondstofschaarste, maar daarna ging het bergopwaarts, waarbij nostalgie een zekere rol speelde: er kwam een Boldootmuseum en een fraaie winkel in de Kalverstraat, In 't geurighe Rooske geheten, tegenwoordig nog steeds bestaand en een beschermd monument.
maja eau de cologne
Misschien is Myrurgia het meest bekend van de geur van Maja, voor het eerst geïntroduceerd in 1918 en opnieuw in 1945. Na de Spaanse Burgeroorlog, in de jaren 1950 en 1960, was Myrurgia het leidende parfum-merk in Spanje met Gal als hun voornaamste concurrent. In juli 2000 werd Myrurgia een deel van de Puig Beauty & Fashion Group.
Myrurgia is voor velen gelijk aan Maja. Wie kent niet de zeep die werd meegebracht door vrienden of kennissen met de boodschap: 'dit is authentiek Spanje, dit is Maja!', waarbij de j ook als zodanig werd uitgesproken en niet met een g-klank, zoals het hoort. En dat is jammer, want 'maja' is geen bij.
Maja betekent 'leuk' of 'aardig', doelend op een persoon. Maga dus: een leuk, gewoon meisje.
oud hollandsche eau de cologne
fabrikante fa jhm van doornik&co amsterdam
j.canisius schinnen rinse appelstroop 450gr
Canisius is een stroopfabriek in de Limburgse buurtschap Nagelbeek, gemeente Schinnen die onder andere de bekende Rinse Appelstroop produceert.
In 1903 begon fruitteler Jean Canisius uit de buurtschap Nagelbeek met het stoken van stroop. Hiervoor gebruikte men fruit uit eigen boomgaard dat door beschadigingen als het gevolg van weersinvloeden niet meer geschikt was voor consumptie. In die periode waren meer stroopstokers actief in Limburg. Onder andere Solberg (stroop) in Puth-Schinnen en Sicof in Beek (Limburg).
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ook uit de Sint Dionysiuskerk te Schinnen door de Duitsers de klokken geroofd om die om te smelten tot oorlogswapens. Na de oorlog werd in Schinnen een inzamelingsactie gehouden voor de aanschaf van nieuwe klokken. Toen Jean Canisius de historische vraag "Jonge, wat kostte die dènger?" (Jongens, wat kosten die dingen?) stelde, hoefden de collectanten niet langer verder te collecteren, want de heer Canisius schonk maar liefst drie klokken!
Begonnen werd in Nagelbeek waar tegenwoordig in de oude stokerij een klein museum is gehuisvest. In 1956 werd begonnen met de bouw van de huidige fabriek gelegen aan de Borgerweg, naast de spoorlijn van Heerlen naar Sittard, die in 1958 in gebruik werd genomen en tegenwoordig nog steeds in gebruik is. Jean Canisius had maar één dochter, die trouwde met een Henssen. Sindsdien gaat de stroopfabriek door het leven als Canisius - Henssen. Tegenwoordig is het management van de stroopfabriek in handen van de heren J.P. Henssen, A.J. Henssen, M. Henssen en mevrouw J. Henssen. Canisius stroop exporteert naar Australië, Amerika, Zuid-Afrika en diverse Europese landen. Naast de bekende rinse appelstroop produceert het bedrijf ook perenstroop, appel/perenstroop en biologische stroop.
j.canisius schinnen prima rinse appelstroop 850gr
j.canisius schinnen rinse appelstroop 850gr
timson beesel rinse appelstroop
Rond 1870 ging Jan Timmermans uit Beesel stroop produceren voor de verkoop. De productie was geheel ambachtelijk, er werd gebruik gemaakt van een handpers en eiken houten vaten. Op een bepaald ogenblik werd er zoveel stroop verkocht, dat Jan Timmermans de productie niet meer alleen aan kon. Er ontstond een familiebedrijf. In 1969 werd de besloten vennootschap Timson opgericht, waarna het familiebedrijf de naam Timson B.V. ging voeren.
Timson Rinse Appelstroop is een natuurprodukt.
Deze stroop is rijk aan ijzer en vrij van conserveringsmiddelen.
Voedzaam, maar vooral lekker.
timson beesel rinse appelstroop
Frumarco is een in Beesel gevestigd familiebedrijf dat fruitstroop produceert. Het bedrijf maakt onder meer rinse appelstroop, appel-perenstroop en Maestrichter fruitstroop van de merken Frutesse, Timson, Sicof en Henquet. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1852.
Frumarco is nog één van de twee stroopfabrikanten in Nederland en heeft in 2009 ca 10.000.000 consumentenproducten verkocht. De andere nog bestaande fruitstroopfabriek is Stroopfabriek Canisius Henssen BV te Schinnen. Verdere fruitstroopfabrieken vindt men in het naburige België, zoals in Borgloon.
den bongerd rinsche appelstroop
de betuwe tiel rinse appelstroop
Maatschappij "De Betuwe" is voortgekomen uit azijnfabriek De Haas, die wijnazijn en bierazijn produceerde. Vanaf 1873 produceerde de fabriek ook koffiesurrogaat. Als zodanig ontstond de Tielsche Koffiesiroop Fabriek, die nog hetzelfde jaar werd omgedoopt in Firma J.H. Bruynis & Co. De koffij-siroop werd gemaakt van appelen, peren, bieten en wortelen. Blijkbaar deed men aldus ervaring op met het conserveren van vruchten.
Fredericus Baesjou, die in 1879 directeur was geworden, maakte in 1884 in Engeland kennis met het product "jam" en ging dit produceren. In 1886 ging de fabriek Nederlandsche Fabriek van Verduurzaamde Vruchten J.H. Bruynis & Co heten. In 1888 werd de naam Nederlandsche Fabriek van Verduurzaamde Vruchten Maatschappij de Betuwe N.V., een naam waaronder het bedrijf en zijn producten bekend zijn geworden. Het bedrijf heette ook nog wel: Eerste Nederlandsche Stoom-Gaskracht-Fabriek van Vruchtengeleien en Verduurzaamde Levensmiddelen de Betuwe. Men bleef koffiesiroop produceren tot 1910. Daarnaast werd nog kwast geproduceerd onder de naam Lemon Squash en tijdens de Eerste Wereldoorlog ook appelstroop.
Op deze wijze kon men het fruit dat in de Betuwe werd geproduceerd in eigen land verwerken. Voordien werd het grootste gedeelte ervan geëxporteerd. Het bedrijf kreeg in 1888 reeds het predicaat Hofleverancier. De jam was oorspronkelijk verpakt in aardewerken potten of in 15-literblikken waaruit de kruidenier dan de jam schepte. Voorts werd tomatensap en appeldrank geproduceerd onder de merknaam "Rijno".
mij de betuwe tiel n.v. rinsche appelstroop
flipje de betuwe tiel
Van de avonturen van Flipje en zijn vriendjes verschenen tot 1954 50 stripverhalen, uitgegeven door de Tielse jamfabriek de betuwe
jamin blik
driessen chocolade carro's
A. Driessen is een Nederlandse merknaam van chocolade. De fabriek van A. Driessen was sedert 1820 gevestigd in Rotterdam.
De grondstof cacao kwam uit de toenmalige kolonie Suriname. In 1854 werd de Driessen Cacao en Chocolaadfabriek in de Rotterdamse wijk Rubroek in gebruik genomen. Later werd het bedrijf verplaatst naar de Rechter Rottekade aldaar.
In 1871 kreeg het bedrijf het predicaat hofleverancier. In 1893 werd de fabriek uitgebreid en tegen het einde van de eeuw was Driessen een van de belangrijkste chocoladebedrijven in Nederland. Na het uitbreken van een crisis op de cacaomarkt in 1907 stegen de grondstofprijzen fors. Het was echter de beurskrach van 1929 en de daaropvolgende Grote Depressie die de fabriek de das omdeed. In 1935 werd Driessen overgenomen door de Bredase chocoladefabriek Kwatta. Na meer dan een eeuw kwam er een einde aan het eens zo fameuze bedrijf.
Maak jouw eigen website met JouwWeb