limonade-2

Het handelsmerk Chocomel werd in 1932 geïntroduceerd en gedeponeerd door Martien Breij uit Baarn (Nederland). Na de Tweede Wereldoorlog verkocht de weduwe van Breij de merknaam aan Nutricia te Zoetermeer.

 Het merk is dermate bekend dat het woord chocomel in het dagelijks spraakgebruik vaak gebruikt wordt voor chocolademelk in het algemeen.


 

CMB St Willibrord   chocoladedrank

 


 

machoca vecomi

In de jaren 1927 ontwierp Feenstra een nieuwe fabriek voor het zuivelbedrijf CAMIZ, dat sinds 1918 aan de Westervoortsedijk was gevestigd. De fabriek uit 1918 stond op de hoek van de Eusebiusbuitensingel en de Westervoortsedijk. Het nieuwe complex van Feenstra werd aan de andere, zuidelijke zijde van de Westvoortsedijk. De CAMIZ was naar eigen zeggen in 1926 de eerste zuivelfabriek die geheel op elektrische kracht werkte. Beide fabrieken waren verbonden door een pijpenbrug over de straat, die tevens als drager voor lichtreclame diende. De gebouwen van Feenstra waren opgetrokken in baksteen, met uitspringende horizontale banden als decoratie. De verschillende vleugels hadden schilddaken met pannen en waren deels voorzien van ventilatiekappen. De fabriek had een gemetselde schoorsteen. De gebouwen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd. Feenstra ontwierp in de jaren veertig een nieuw complex. Langs de Westervoorsedijk verrees een lange, vlak afgedekte vleugel in betonskeletbouw met bakstenen gevels. De lange façade langs deze straat wordt gesierd door sculptuur. Achter dit bouwblok, liggen aan de zijde van de Nieuwe Kade verschillende andere vleugels. Sommige zijn vlak afgedekt, andere hebben sheddaken. De fabriek heeft een bakstenen schoorsteen. De fabriek heeft in de loop der jaren voor verschillende zuivelbedrijven geproduceerd: CAMIZ, Vecomi, Coberco en Friesche Vlag.

 


 

  

              

 

F. Korff & Co was een Amsterdamse cacao- en chocoladefabriek, gesticht door specerijenhandelaar Frederik Korff (1791 – 1888

 

Korff begon in 1811 een winkel met een "Zeeuwse chocolaad"-fabriek in de Amsterdamse Leidsekruisstraat. Later verplaatste hij zijn werkzaamheden naar het Amstelveld, waar hij zijn fabriek "De Bijenkorf" noemde. Tot 1871 maakte hij gebruik van de windmolen "De Goede Verwachting", oorspronkelijk mosterdmolen "De Zeeuw", aan de Spaarndammerdijk. In deze molen werd al vanaf 1790, door onder andere Mooseker en van Cleef, cacao gemalen en chocolade gemaakt.

 

 In 1880 werd "De Goede Verwachting" afgebroken en werd aan de Spaarndammerstraat, even buiten de Willemspoort de "Stoom Chocolade Fabriek de Bijenkorf" onder de naam "F. Korff & Co." gebouwd. Korff profiteerde van de opening in 1876 van het Noordzeekanaal, waardoor de toevoer van cacaobonen naar Amsterdam explosief steeg. In 1905 werd een tweede fabriek in Wenen geopend. De cacao- en chocoladefabriek maakte vooral halffabricaten en was de fabrikant van de chocoladedrank Fosco.


 

we zien ook het vullokaal van de flesjes met Fosco cacaodrank, qua succes en bekendheid een voorloper van de chocomel uit onze tijd, maar nu helemaal verdwenen van de markt


   

B3  vruchtensap bergen op zoom    fles van dominic

 

Brouwerij Asselbergs,Van Heijst & Co


opgericht : 1873
Gesloten: 1930
Brouwerijbaan
Bergen op Zoom
Provincie: Noord-Brabant
Eigenaar/directeur: A.J.J.A. Asselbergs
Brouwmeester: A.J.J.A. Asselbergs

Over de brouwerij

De volledige naam van de brouwerij is Beiersch Bierbrouwerij Asselbergs, Heijst & Co. In 1946 stichtte Kees Becht in de voormalige brouwerij de B3 Vruchtensappen Industrie. De laatste brouwmeester was Antonius Johannes Josephus Aloysius Asselbergs (1877 - 1940).

 


 

c.p.-fabrieken groningen    hoogte 23cm  (rechts advertentie uit 1951)

Ranja kent iedereen, maar minder bekend is dat de aanmaaklimonade oorspronkelijk uit Groningen komt. De CP-fabriek van David Polak aan de Petrus Campersingel produceerde de drank voor het eerst in 1921. Het werd een enorm succes en droeg bij aan de groei van het bedrijf, dat in de jaren tachtig Groningen verliet.

Calmer Polak Gzn. komt in 1866 vanuit Wildervank naar Groningen om op Rademarkt R72 (het latere nummer 6) te gaan handelen in 'koloniale waren' en er likeuren te stoken. Omdat zijn neef Abraham Josef Polak puddingpoeder gaat produceren, wordt de eerste in de volksmond de 'natte' en de laatste de 'droge' Polak genoemd.

In 1894, als CP inmiddels is verhuisd naar Oosterstraat 60, begint de 'natte' met de productie van advocaat en vier jaar later met het succesvolle 'Kroonkwast'. Calmers zoon en opvolger - de in 1871 geboren David - verplaatst het bedrijf in 1907 naar de Singelweg, de latere Petrus Campersingel. Deze koopt daartoe de in 1880 gebouwde leerlooierij van Otte Lammerts en laat deze verbouwen tot '2 kantooren en eene distilleerderij'.

Het huis van Lammerts - het huidige nummer 33 - wordt pas in de jaren zestig bij het bedrijf gevoegd als kantoor. De eerste nieuwbouw vindt plaats in 1920, als Polak ernaast een beneden- en bovenwoning (35 en 35a) laat bouwen. De start van de productie van de naar de oranje geperste sinaasappelappels genoemde siroop Ranja gaat in 1921 gepaard met een grote bedrijfsuitbreiding. Polak laat een extra 'werk- en magazijnruimte' bouwen.

 


 

c.p.fabrieken groningen    hoogte 15cm


    

c.p.ranja-soda fabrieken  rotterdam-hilversum


 

Maak jouw eigen website met JouwWeb