Jenever is – al eeuwenlang eigenlijk – dé gedistilleerde drank van Nederland. Vernoemd naar zijn smaakmaker de jeneverbes, die sinds mensenheugenis gebruikt werd als geneesmiddel tegen allerlei kwalen. Lang geleden al ontdekte men dat de jeneverbes lekker was in combinatie met moutwijn. Maar in 1650 was het de geneeskundige Franciscus de leBoëSylvius die zijn jeneverbesdrank de naam Genièvre gaf. Jenever dus.


jenevers en likeuren-1

 

johns.vrijmoed en zonen n.v.  schiedam  spinwiel jonge jenever


 

cointreau 0,35 l 

in 1849 werd Cointreau voor het eerst gemaakt door de twee broers Cointreau, Adolphe en Édouard-Jean, die zochten naar nieuwe likeuren met ingrediënten uit de regio. Een zoon van Édouard-Jean merkte dat de likeuren na enige tijd hun smaak verloren en ging op zoek naar likeur welke zijn smaak vast zou houden tot wanneer men het ging drinken.

 

Na veel proberen kwam hij uiteindelijke terecht bij een likeur op basis van zoete en bittere sinaasappels uit exotische landen.

 

Om Cointreau te onderscheiden van andere likeuren ontwierp Édouard-Jean een opvallende fles. Deze vierkante fles met afgeplatte hoeken wordt nog steeds gebruikt.


 

schade & buysing schiedam (miniatuur 13 cm)



 

claeryn (miniatuur 13 cm)

 

Claeryn is een jonge jenever met een duidelijk herkenbare eigen smaak: pittig door de meer geprononceerde jeneverbes.Het merk is in 1952 door Bols in de markt gezet en was daarmee één van de eerste jonge jenevers in Nederland. Pas in 1973 introduceerde Bols de eerste jonge jenever onder haar eigen naam. Claeryn bleef evenwel als sterk merk gehandhaafd.


 

+ bénédictine +

Het ontstaan van de Bénédictine voert terug tot de renaissance toen een Venetiaanse monnik van de abdij van fécamp, dom bernardo vincelli, een elixer creëerde van 27 verschillende planten en kruiden verzameld uit alle windstreken. Dit elixer werd gedronken aan het hof van de Franse koning frans 1 en de -mede daardoor- populair geworden drank werd tot het eind van de 18e eeuw door de benedictijner monniken gefabriceerd.

 

In de verwarring en chaos tijdens de franse revolutie was het recept bijna verloren geraakt. In 1791 kocht een notabel uit féamp een 16e-eeuws manuscript met het recept voor het elixer. Het manuscript kwam in zijn bibliotheek terecht, waar alexandre le grand (een ver familielid) in 1863 het recept bij toeval terugvond. Het lukte hem om het recept te ontcijferen en de likeur opnieuw te maken. Hij moderniseerde het recept en noemde het Bénédictine.

 

Zijn likeur werd al snel populair: in 1873 bereikte de productie bijna de 150.000 flessen per jaar. Door dit succes besloot Alexander le Grand in juni 1876 tot het oprichten van de firma Bénédictine SA met een startkapitaal van 2.200.000 francs.



 

   

marnier-lapostolle

Grand Marnier is een likeur, voor het eerst gemaakt in 1880 door alexandre marnier-lapostolle van de in 1827 door zijn familie opgerichte onderneming Marnier. Het is een soort triple sec, gemaakt van een mengsel van cognac, gedistilleerde essence van sinaasappel en andere ingrediënten.

Grand Marnier heeft 40% alcohol. Het wordt in verschillende varianten op de markt gebracht om puur ofwel in cocktails te drinken.

De naam Grand Marnier is bedacht door césar ritz, de beroemde Parijse hotelier. Hij kwam op dat idee toen Alexandre hem zijn Curaçao Marnier liet proeven.


      

Catz & Zoon van Pekela
te Groningen, Bitterfabrikanten & Likeurstokers, Distilleerderij, Eenige fabrikanten van het wereldberoemd "Catz Elixer".
De fabriek werd gegrondvest in 1789 te Nieuwe Pekela (Gn). Anno 1913 hadden ze fabrieken voor haar wereldberoemd Catz-Elixer te Groningen (Damsterkade) en te Antwerpen (Keizerstraat 7) waar ook de kantoren waren gevestigd. Anno 1913 was het fabrikaat 88 malen bekroond, waarvan de afbeeldingen der medailles op hun briefpapier royaal getuigen



        

p.hoppe amsterdam (miniatuur 12,5 cm)

Café ‘t Smalle Drinken in de Jordaan in Amsterdam heeft een bijzondere geschiedenis. Op de plek van het huidige café begon in 1780 Pieter Hoppe een likeur- en jeneverstokerij. Hoppe’s stokerij werd alsmaar bekender en vestigde zich jaren later om capaciteits- en logistieke redenen in Schiedam. Hoppe Jenever groeide uit tot een van Nederlands bekendste jenevers en is tot ver buiten onze landsgrenzen populair.  

 


 

tonio hamer v belle miniatuur (hoogte 8,5 cm)

De Tilburgse distilleerderij en likeurstokerij A. Croon & Co werd in 1833 opgericht. Vanaf circa 1920 heette het bedrijf A. Hamer firma A. Croon & Co en vanaf het begin van de jaren dertig stond het bekend als Hamer van Belle. Croon stookte likeuren die ook internationaal bekend waren, zoals het merk Elixir Russe. Later produceerde de distilleerderij onder meer de oude jenever De Ware Jacob, siroop van het merk Naranja en advokaat. Hamer van Belle was bekend om zijn Oud-Hollantse Liqueur en de likeuren Slocky en Tonio. Daarnaast handelde het bedrijf in wijn en cognac. De fabriek en het kantoor zaten het grootste gedeelte van het bestaan in de Elleboogstraat (Sint Sebastiaanstraat). Tevens waren er enkele winkels in Tilburg. Het Likeur & Fris Museum in Hilvarenbeek heeft oude machines, vaten en gereedschappen van dit bedrijf (uit 1833), die daar via Isidorus Jonkers, de initiatiefnemer en eerste naamgever van het museum terechtkwamen. Jonkers was de telg uit een ander Tilburgs geslacht van distillateurs en likeurstokers, de firma Is. jonkers & zn. Die nam Hamer van Belle in 1968 over. In 1970 werd het bedrijf in de Sint Sebastiaanstraat gesloten.


 

 

martini   

Martini vermouth is een Italiaans vermoutmerk van de distilleerderij Martini & Rossi in Turijn. De distilleerderij is opgericht door Alessandro Martini, Luigi Rossi en Teofilo Sola. In 1863 heette het bedrijf Martini, Sola & Cia en in 1879 verkocht de Sola familie hun aandeel aan de overige partners. Het bedrijf kreeg vanaf toen de naam Martini & Rossi. Aan het eind van de 20e eeuw is Martini overgenomen door de rum-fabrikant Bacardi.


 


 

JÄGERMEÍSTER

Jägermeister (Duits voor jachtmeester) is een kruidenlikeur met 35% alcohol die in Wolfenbüttel, Duitsland vervaardigd wordt. Het lijkt op de Deense maagbitter Gammel Dansk en het Hongaarse Unicum.

Het geheime recept voor Jägermeister dateert uit 1934 en bevat 56 kruiden. Van de 56 kruiden zijn er naar verluidt 50 bekend; de overige 6 worden geheimgehouden. In 1935 verscheen de drank op de Duitse markt. Sinds de jaren 70 wordt het geëxporteerd. In Nederland wordt al jarenlang reclame gemaakt met de slogan ... alleen als ie ijs- en ijskoud is. Dat suggereert dat de smaak erg sterk zal zijn als het drankje niet gekoeld is.

 

Oorspronkelijk was de kruidendrank bedoeld als een geneesmiddel voor alles, een panacee. Het werd gebruikt tegen een hardnekkig kuchje tot en met problemen met de ingewanden. In Duitsland wordt het nog steeds als digestief gebruikt, en staat zo in de (medicijn)kast van vele Duitse huishoudens. Het drankje had hierdoor een oude-mannenimago maar mede door de vele marketing wordt het tegenwoordig veel in het uitgaansleven gedronken. Hierdoor heeft het een stoer imago gekregen.

 

Het likeur kan zowel puur (maar dan gekoeld) of als mixdrankje worden gebruikt. Het kan traditioneel gemixt worden met sinaasappelsap of Coca Cola, maar er bestaan ook speciale recepten in combinatie met cacao of melk. In een aantal landen bestaat de gewoonte de drank te mixen met de energiedrank Red Bull, een combinatie dat Jägerbomb, Vliegend Hert of Turbojäger wordt genoemd. In Finland is de informele naam voor deze cocktail 'accuzuur'


Maak jouw eigen website met JouwWeb