goirle-1

Landgoed Nieuwkerk op het grondgebied van de gemeente Goirle en het Belgische Poppel is een oase van rust. Er zijn hier hele stukken waar relatief weinig wandelaars komen. Dat was ooit wel anders. Tussen 1914 en 1944 werd dit landgoed druk bezocht door dagjesmensen uit de omgeving en logees van het daar toen gelegen Hotel de Golf. Dit aardig ogende hotel werd in de Eerste Wereldoorlog gebouwd. Rondom het hotel werden allerlei voorzieningen aangelegd om de gasten en dagjesmensen te verpozen. Zo was er een heuse hangbrug gemaakt en een 'echte' Romeinse Stenen Tafel. Deze tafel bestond uit drie poten van ongeveer twee meter hoog met daarop een rotsachtig tafelblad. Op menige foto uit die tijd is de tafel vastgelegd. Wat waren de mensen vroeger toch snel tevreden zou je zeggen.

  

Hotel de Golf is in 1950 afgebroken omdat het in 1944 onherstelbare oorlogsschade opliep. De tafel is overigens in 1926 gemaakt door Ch. Geulem uit Oude God bij Antwerpen. Hij was 'erkend rotsenmaker' en heeft op Nieuwkerk ook indertijd een soort rotspoort gebouwd, als voor-entree van het St.Jans kapelletje op het Belgische deel van dit gebied.


oude beuk op nieuwkerk


halve maan ven op nieuwkerk


grafkelder nieuwkerk

 

Niet ver van hotel de golf  verwijderd bevond en bevindt zich nog een echte grafkelder. Hij is bovengronds en er werd een hoge heuvel over opgeworpen. Er loopt een brede gracht omheen, die vroeger van 'n ophaalbrug voorzien was maar die hebben we niet meer gekend. Later gaf een dam toegang tot de kelder, waarvan de opening door zandwallen geflankeerd wordt. De omgeving was er dicht begroeid, waarbij vier beuken op de hoeken domineerden. Wat had dit alles te beduiden? Deze grafkelder werd in 1823 gebouwd op last van graaf Diederik François van Hogendorp, omdat zijn familie in verband met de teruggave door de protestanten van de Heikese kerk aan de katholieken niet meer over haar praalgraf in die kerk kon beschikken.

 

In die grafkelder werden bijgezet: in 1839 Johan Diederik François van Hogendorp, in 1845 Gijsbert Jacob van Hogendorp, en in 1853 Maria Johanna van der Sleijden, de tweede vrouw van graaf Johan Diederik François van Hogendorp. Nadien heeft er geen bijzetting meer plaats gevonden. De stoffelijke overblijfselen van de genoemden werden 13 mei 1861 naar Dordrecht overgebracht. Sindsdien heeft de kelder leeggestaan. In de mobilisatiejaren zouden er zelfs paarden in gestald geweest zijn. Toen tegen het einde van 1944 in deze streken fel gevochten werd, diende hij als toevluchtsoord voor gevluchte bewoners van Nieuwkerk.

 


stenen tafel nieuwkerk

 

"Dolmen"

Een andere merkwaardige attractie bij "De Golf" vormde de "Dolmen", ook wel "Stenen tafel" of "Romeinse bank" genoemd, die op tien minuten afstand van het hotel in een zeldzaam fraai en rustig stuk natuur, dat men via een laan met kolossale beuken kon bereiken, te filosoferen stond en raadsels opgaf als een Egyptische sfinx. Niemand wist wat "Dolmen" betekende en van een "Romeinse bank" had men al evenmin notie. Zo werden er allerlei fantasieën geweven, die uitliepen in de gedachte, dat die Romeinen toch wel reuzen moesten geweest zijn als zij zulke "banken" gebruikten. En met die "tafel" was het al evenzo gesteld al kon men hier iets méér begrip voor opbrengen. Het leuke was dat het mysterie altijd mysterie bleef. Het ging om drie schijnbaar ruw bewerkte kolommen van ruim twee meter hoogte, die een enorme platte steen suggereerden te torsen. Afgaande op de naam "Dolmen", zoals die op de wegwijzer voorkwam, zou men denken aan een prehistorische dodencultus ais ge tenminste niet te dicht naderbij kwaamt


 

het ooijevaarsnest nieuwkerk


De Regte Heide vormt samen met het Riels Hoefke, Halve Maan, Ooijevaarsnest en Nieuwkerk een aaneengesloten natuurgebied van 876 ha, bestaande uit heide, een moerassig beekdal, loof- en naaldbosen.

Het gebied ligt een steenworp afstand van Tilburg, en is een oase van rust. De Regte Heide is niet alleen belangrijk vanwege haar natuurwaarden maar ook door haar eeuwenoude historie en rijke cultuur. Het reservaat herbergt 6 goed zichtbare Keltische grafheuvels voorzien van een palenkrans uit de Bronstijd (1700-1000 voor Christus). Deze historische elementen wijzen erop dat er in de omgeving van De Regte Heide nederzettingen hebben bestaan.

 

De vrij heuvelachtige heide kent zowel hoge en droge plekken met aardige uitzichten als natte plekken. Opmerkelijk is het bij het reservaat horende beekdal van de Oude Leij, het Riels Laag, dat over een grote lengte direct aan de heide grenst en mooie overgangen vormt. Het hoogteverschil kan tot 5 meter bedragen.

 


jan pieter six poel ooijevaarsnet


 

het riels laag


maria bij het riels hoefke

 

Omstreeks 1920 werd in de bossen op het Riels Hoefke , dat tot 1928 eigendom was van de Tilburgse textielbaron Van Doren, een bescheiden Mariagrotje opbetrokken uit ruw gemetselde en deels gestapelde stenen en keien. Van Doren had het perceel in het begin van de eeuw met dennen laten beplanten om vervolgens als jachtgebiedje in gebruik te nemen. In februari 1928 kwam het met het grotje en een houten jachtverblijfje door verkoop in handen van ene heer Vinks uit Tilburg. Nadat het in 1931 werd verpacht en al spoedig werd verkocht aan een protestantse notaris in Geldermalsen, maakte de pastoor van Riel zich zorgen over het voortbestaan van het Mariagrotje, dat naar zijn zeggen druk bezocht werd. Vroeger stond er een ring van bidstoeltjes bij. Door slijtage in de openlucht zijn ze in onbruik geraakt en niet meer vervangen. Nog altijd weten devote voorbijgangers het afgelegen grotje te vinden.

 


duitse bunker tussen riel en alphen

 

Het Riels Hoefke is een natuurgebied tussen Alphen en Riel. Het is eigendom van de Stichting Brabants Landschap.

 

Het gebied was oorspronkelijk een stuifzandgebied dat later bebost werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het door de bezetter in gebruik als een schijnvliegveld (Schijnvliegveld Brakel, ofwel Scheinflugplatz SF37 Kamerun), om daarmee de vliegbasis Gilze-Rijen af te schermen. Aldus zijn er ook een aantal brandbommen op het terrein terechtgekomen waarvan enkele bomkraters nog getuigen. Ook is er nog een kleine betonnen bunker (Gefechtsstand) die aan het toenmalig gebruik herinnert.

 

 


oude aardappelkelder ? landgoed gorp en rovert