Flessen-en-potten.jouwweb.nl
Home » flessen en potjes 11

flessen en potjes

rusland


depot friscam antwerpen


  

sassie


 

n.v.de kempen hoogstraten


 

bourjois france (rechts advertentie uit 1963)

In 1863 werd het cosmeticamerk Bourjois opgericht

 


 

klosterfrau


 

petrole hahn

In 1885 , Charles Hahn , een apotheker uit Genève , had het idee om olie te gebruiken voor haarverzorging. Het is bekend dat de kracht van dit product is bekend sinds de oudheid. 


ca-va-seul

 

Het bedrijf werd opgericht te diksmuide door géry bouquey. In de jaren '80 van de 19e eeuw dreef hij een winkel in poetsmiddelen en hij betrok aanvankelijk zijn artikelen van de groothandel. Hij experimenteerde wat met het zelf vervaardigen van poetsmiddelen en ontdekte aldus een schuurmiddel op basis van roet en olie om kookplaten van kachels te reinigen. Het reinigen ging nu zó gemakkelijk dat Géry voortaan de slogan: Ça-va-seul (dat gaat vanzelf) als merknaam zou gaan gebruiken. Naast dit middel ontwikkelde hij ook een aantal soorten schoensmeer.

 

In 1889 begon hij een kleine productiewerkplaats, de Fabrique Nationale de Cirages genaamd. Al spoedig werden kachelpotlood, koperpoets, boenwas, paraffine en schoensmeer vervaardigd. Deze werden verkocht onder merknamen als: Briol, Cito, Gloria, Ça-brille en Ça-va-seul.

 


 

tana

 

  • De Erdal-fabrieken te Amersfoort met de merken Peli, Erdal en Tana (vanaf 1915)
  • De NV Maatschappij voor Waschverwerking Erdal was een bedrijf dat poetsmiddelen vervaardigde en dat bestaan heeft van 1915-1983.                                                                                                                           

    Het bedrijf werd opgericht door Johan Wolbers (1890-1966) door samenvoeging van enkele kleinere wasverwerkende bedrijfjes en was oorspronkelijk gevestigd te Amsterdam aan de Omval 1-9. Het breidde echter snel uit en in 1936 verhuisde het naar een nieuw complex aan de Brabantsestraat 17 te Amersfoort

  • Het merk Erdal bestaat niet meer. Het merk Tana, vroeger voorzien van een grote zwarte haan met rode kam, bestaat nog wèl. Het haantje is tegenwoordig echter ingekrompen tot een bescheiden, roodgekleurd figuurtje. De productie kwam in handen van de Bama-fabrieken te Mosbach, die ook door Sara Lee werden overgenomen. Sinds 2004 wordt Tana voor Bama vervaardigd te Gorzów Wielkopolski.

 


Maak een Gratis Website met JouwWeb