Flessen-en-potten.jouwweb.nl
Home » diverse vondsten 3

diverse vondsten 3

oud gewicht (koper)

5.ned.oncen


h.krantz aachen  opgericht in 1882

onbekend voorwerp vindplaats oude stort  (textielindustrie ?)


porceleinen kraantje ?


kalkeieren   vindplaats stort


gouden ring  gevonden op akker


belletje


oud muurhaakje


oude tapjesvlees loodjes

Een Vleeslood is te vergelijken met een laken lood alleen deze werden aan  vlees bevestigd. Aan de hand van de ingeslagen tekens / letters kon men de kwaliteit van het vlees zien.Het verschil met een laken lood is de lengte van het oog. delftsblauw lampvoet (vindplaats oude stort)

 

Delfts blauw is een type faience (aardewerk) met blauwe decoratie, dat traditioneel in delft wordt vervaardigd. Het ontstond aan het einde van de 16e eeuw als goedkoop alternatief voor het blauw-witte chinese porselein. Het Delfts blauw werd in korte tijd zeer populair en beleefde een bloeiperiode in de periode 1650-1750, toen er in Delft een honderdtal aardewerkfabrieken actief waren. De industrie werd omstreeks 1800 weggevaagd door goedkoper aardewerk uit met name engeland. Tegenwoordig is er nog maar één fabriek in Delft die ‘echt’ Delfts blauw produceert. Andere soorten Delfts aardewerk zijn het meerkleurige boerendelfts en het delfts wit.

 

In de tweede helft van de 18e eeuw verdwenen de plateelbakkerijen in Delft een voor een. In 1794 waren er nog tien manufacturen over. Er was minder vraag naar het Delftse blauw door de opkomst van goedkoop, maar kwalitatief goed Engels aardewerk.

 

De in 1653 gestichte bakkerij de porceleyne fles is de enige die sinds de 17e eeuw continu in proces is geweest. Andere bakkerijen zijn goedewaagen, de delftse pauw en de candelaer. Alle vier de bakkerijen zijn open voor publiek. Tijdens de rondleidingen en bezichtigingen ziet men hoe het Delfts Blauw nu nog steeds op authentieke wijze wordt vervaardigd.

 


oude melkkan ?  vindplaats oude stort


Maak een Gratis Website met JouwWeb