Een destilleerderij of stokerij is een fabriek waar sterke alcoholhoudende drank,zoals whisky of jenever, wordt geproduceerd. Dit gebeurt door destillatie. Een vloeistof met een laag alcoholpercentage, vaak verkregen door middel van fermentatie, zoals wijn, te verhitten tot het punt waarop hij begint te verdampen. Doordat de aanwezige alcohol een lager kookpunt heeft dan het water, bevat het verdampte deel meer alcohol dan het oorspronkelijke mengsel. De damp laat men vervolgens condenseren en het resultaat is een vloeistof met een veel hoger alcoholpercentage. Dit proces kan herhaald worden om dat nog verder te verhogen.

 

 

Vanouds zijn er in Nederland veel destilleerderijen gevestigd in Schiedam. Door de destilleerderijen en jeneverstokerijen in de stad kreeg deze de bijnaam "Zwart Nazareth". Er was veel kolenverbranding nodig voor het destilleren. De vele windmolens in Schiedam zorgden voor het vermalen van de grondstoffen. In en rond de stad stonden in totaal wel twintig van deze moutmolens.

 

Bekende namen voor met name jenever zijn/waren onder andere: "De Olifant", "Wenneker", "De Kuyper" en "Nolet", waar nu nog steeds de "Ketel 1"-jenever en -wodka worden gestookt.

 

Door de invoering van kurk als afsluitmateriaal in de zeventiende eeuw werd het mogelijk wijn veel langer te bewaren. Daarvoor werden wel houten of glazen stoppen gebruikt, maar die waren minder luchtdicht.

Het voordeel van een kurk is dat het goed afsluit vanwege zijn enorme elasticiteit. De elasticiteit van kurk wordt veroorzaakt door de vele gesloten, lucht bevattende cellen, waardoor de kurk in elkaar gedrukt kan worden en dan de flessenhals met kracht afsluit. Hierdoor wordt er maar zeer weinig lucht doorgelaten.


jenevers en likeuren

Jenever is een sterkedrank die vervaardigd wordt in Nederland, België en enkele gebieden in het noorden van Frankrijk (onder de naam genièvre) en het noordwesten van Duitsland als (Ostfriesischer) Korngenever.

Oorspronkelijk gaat het om moutwijn waaraan extracten uit de jeneverbes werden toegevoegd. Sinds het einde van de 19e eeuw bevat jenever meestal ook industrieel geproduceerde ethylalcohol. In Nederland worden de jenevers waarin deze neutrale alcohol de hoofdmoot vormt jonge jenever of oude jenever genoemd. Korenwijn is een jenever die voornamelijk is gebaseerd op moutwijn. Vaak wordt korenwijn ook enige tijd gerijpt op houten vaten. In België spreekt men in zo'n geval van belegen jenever of gelagerde jenever; jenever op basis van neutrale alcohol heet in België kortweg jenever of, in Wallonië, peket.


 

Likeur is een type sterkedrank, die vaak zoet van smaak is en om en nabij de 20% alcohol bevat hoewel het alcoholpercentage van sommige soorten likeuren tot 71% (Chartreuse) oploopt.

 

Voor alle likeuren geldt een minimum alcoholgehalte van 15 procent en een minimale hoeveelheid suiker van 100 gram per liter. Crèmelikeuren zijn nog zoeter, en dienen minimaal 250 gram suiker per liter te bevatten. Echte limieten aan het gebruik van suiker zijn er overigens niet. De crème de cassis bijvoorbeeld bevat 400 gram suiker per liter bij een alcoholgehalte van 15 procent. Daarnaast zijn er dan ook nog likorettes. Dit zijn op likeuren lijkende producten die een lager alcoholgehalte hebben dan 15 procent. In Nederland mogen ze daarom ook in supermarkten verkocht worden, terwijl likeuren alleen in een slijterij verkocht mogen worden.

 

Een likeur is altijd gemaakt van de volgende ingrediënten:

 

gedestilleerd water

een vorm van alcohol (dat kan neutrale alcohol zijn, maar ook bijvoorbeeld een gedistilleerde drank zoals whisky of brandewijn)

suiker (of een andere zoetstof zoals honing)

smaakstoffen. Vaak geven de smaakstoffen ook de kleur aan de likeur.


 

ALEXANDER CURLY

l'll NEVER DRINK AGAIN


          

wynand fockink (miniatuur 8,5 cm)

Rond 1679 begon Wynand Fockink met een likeurstokerij en distilleerderij. Iets later werd hier een proeflokaal aan toegevoegd, waar de producten konden worden geproefd en gekocht. Vandaag de dag gaat het nog steeds zo. Wynand Fockink is gespecialiseerd in jenevers en


 

        

de kuyper (miniatuur 8 cm)

Het begon allemaal in Limburg in Horst in 1695 met het maken van Kuipen en in de loop van de geschiedenis ging de familie De Kuyper ook de inhoud van de kuipen, jenever, maken.

 

in 1792 vestigde het bedrijf zich in Rotterdam en bijna twee eeuwen later, in 1911 werd de distilleerderij in Schiedam geopend en vestigde het bedrijf zich in Schiedam.

 

Al vroeg in de geschiedenis van het bedrijf werden de producten geëxporteerd, wat een vrij uniek kenmerk van het bedrijf is. Omstreeks 1920 begon De Kuyper ook likeuren te produceren en vandaag de dag is De Kuyper het grootste range likeuren merk ter wereld en wordt De Kuyper in meer dan 100 landen verkocht. Naast het merk De Kuyper zijn ook merken als Peachtree, Mandarine Napoléon, Schipperbitter, Dropshot, Oranjebitter en Warninks eigendom van Koninklijke de Kuyper.

 


      

j.h.henkes rotterdam (miniatuur 10 cm)

Op 23 oktober 1824 begonnen Johannes Hermanus Henkes, Arie de Jong en Gerke d'Arnaud Gerkens een distilleerderij aan de Voorhaven te Delfshaven.


    

henkes liqueurs (miniatuur 11 cm)


  

erven lucas bols amsterdam (miniatuur 11 cm)

 

Lucas Bols is een amsterdamse distillateur van alcohol en een stokerij van likeur. Het bedrijf werd in 1575 opgericht en is tegenwoordig de oudste stokerij ter wereld. Onder de merken die het bedrijf produceert zijn onder andere Bols (jenever, wodka en gin) en pisang ambon.


p.f.heering denemarken

Peter Frederk Suhm Heering was vanaf het begin in 1818 een succesvolle Deense kruidenier. hij begon zijn bedrijf in een kelder van een winkel in kopenhagen , waar hij begon met het produceren van zijn likeur Heering's Cherry Cordial


   

h bootz amsterdam opgericht in 1650

 

De Drie Fleschjes  amsterdam  Gravenstraat 18,

Sinds 1816 is dit het proeflokaal van Hendrik Bootz


r.s.v.cognac-france

federal law forbits sale or re-use of this bottle


  

angostura bitters (miniatuur 10,5 cm)

 

angostura bitters is een drank die voor het eerst gemaakt werd in 1824 door dr.j.siegert als remedie tegen of verzachter van vermoeidheid en maagklachten. Angostura is gemaakt van meer dan 40 tropische kruiden en plantenextracten.

De naam is afkomstig van de havenstad ciudad bolivar in venezuela, die voorheen Angostura heette.


 

j.g.cooymans&zoon shertogenbosch (miniatuur 13 cm)

In 1828 richtte Johannes Gerardus Cooymans  distilleerderij Cooymans op en het bedrijf draagt sindsdien nog steeds zijn naam. Cooymans had haar distilleerderij in de binnenstad van 's-Hertogenbosch. De distilleerderij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig vernietigd door een bombardament. Vlak na de oorlog verhuisde Cooymans naar een gloednieuw kantoor en productiepand dichtbij het centraal station.




 

j.g.cooymans shertogenbosch (miniatuur 11,5 cm)



v.krebs  extrait pour liqueurs (miniatuur 8 cm)


 

j.h.henkes delftshaven rotterdam (miniatuur 11 cm)

Johannes Hermanus Henkes sloeg de slag van zijn leven toen
hij samen met twee vennoten tijdens een openbare verkoping in herberg De Vergulde Swaen een korenbranderij kocht. Voor een appel en een ei kwam hij in 1824 niet alleen in het bezit van een spiritusstokerij, maar werd tevens (mede-)eigenaar van een paardenstal, wagenhuis en pakhuizen en aandeelhouder in de windmolen De Distilleerketel. Aan zijn compagnon Arie de Jong, de zoon van een bekende Haagse distillateur uit Den Haag,
dankt Henkes wellicht het bekende ooievaarsymbool.

Distilleerderij 'De Ooyevaar' had het in de beginjaren moeilijk,
tot in 1850 de stoommachine opkwam. J.H. Henkes verzocht
de overheid in 1850 om zijn oude paardenpompmolen in de distilleerderij te mogen vervangen door een met stoom aangedreven exemplaar. Hij kreeg toestemming en was daarmee de eerste jeneverstoker met deze techniek. 


 

hartevelt

 

In 1734 kocht Willem van Aken een suikerraffinaderij op aan de langegracht te Leiden en begon in De Fransche Kroon een distilleerderij. In 1780 kocht Abraham Harteveld (toen nog met een "d" geschreven) dit bedrijf en gaf het zijn naam. Na het overlijden van Abraham Harteveld in 1793 kwam het bedrijf aan zijn zonen Adrianus en Joannes, respectievelijk geboren in 1759 en 1764. De onderneming kende daarna een periode van expansie en kwam tot grote bloei. Op 21 oktober 1915 vierde Jacob Hartevelt Abrzn. zijn zilveren jubileum als hoofd van de firma. Kort daarna, op 2 november 1917, overleed hij. Hiermee verdween de laatste van het geslacht van distillateurs, dat sinds 1780 onafgebroken het bedrijf had geleid. Op 15 juni 1918 werd de firma een NV.


pernod (miniatuur 12 cm)

In 1805 richtte Henri-Louis Pernod het bedrijf Pernod Fils op in Pontarlier in Frankrijk


 

pernod

In 1805 richtte Henri-Louis Pernod het bedrijf Pernod Fils op in Pontarlier in Frankrijk. Pernod werd snel erg populair bij de Parijse bourgeoisie,